Menu

Tiho i na mala vrata – Novi Porsche Cayenne

Tiho i na mala vrata – Novi Porsche Cayenne

Da počnemo od same činjenice da Porsche nije organizovao skup za široke narodne mase, već za klub prijatelja, klijenata i najistaknutijih ovdašnjih medija. Na velika vrata BelExpo centra ušli smo i mi, sa nestrpljenjen očekujući novi Cayenne. Lepa atmosfera, ljubazni domaćini, lagana muzika, sve nalik jednom kulturnom dešavanju po uzoru na Kolarčevu Zadužbinu ili Narodno pozorište.

Nije bilo neke velike pompe, specijalnih efekata, kao ni prekrivača preko samog automobila. Nekako je sve delovalo brzo, precizno i kratko. Nismo dugo čekali da počne program koji je vodio naš poznati voditelj Dejan Pantelić, a dalje nastavili naši domaćini iz Porsche-a.

Novi Cayenne je sve vreme bio tu, na improvizovanoj bini kao uspavana lepotica koja samo čeka svog princa sa ključevima da zareži. Kažem da zareži, jer najavljeni motori nisu dizel motori. Da li će ih biti i kada, to nismo čuli. Za sad samo benzinci u rasponu snage od 340 konja za osnovni model, 440 za Cayenne S i kao top ponuda Cayenne Turbo sa 550 konja. Nagovešteno je da bi uskoro trebalo da se pojavi i hibridni model.

Morali smo početi ovu priču od motora i njihovih snaga, jer je i ova treća generacija, u principu sportski automobil, pa sve ostalo (jedan od najboljih terenaca po rečima našeg domaćina, u šta nam je teško da poverujemo dok zaista ne probamo). Nizale su se pohvale za krugove po stazama, za odlično držanje automobila u krivinama, o sigurnosti itd., ali povrh svega toga isticao se luksuz i komfor koji ovaj automobil poseduje.

Sam dizajn je dosta sličan drugoj generaciji, ali po tvrdnjama ljudi iz Porsche-a, na njemu je sve novo. Liči i na Panameru, što je sjajno jer je nova Panamera prelepa.  Razlika je očigledna u zadnjem delu gde su primenjena nova svetlosna rešenja poput onih viđenih na novom Audijevom modelu A8, ali su izostale neke animacije (razlog, nisu znali da nam kažu).

Pošto nismo hteli da se guramo, sačekali smo svoj red za ulazak u automobil, a u međuvremenu se počastili kvalitetnim vinom, kao i ukusnim kanapeima. Verovatno bismo se i zapili da nismo profesionalci, ne zbog kvaliteta vina i želje za konzumacijom, nego zbog toga što je čekanje potrajalo. Novi Cayenne je zaista privlačio pažnju zvanica i nema čoveka koji je došao, a da nije u automobilu proveo bar par minuta.

A kako i ne bi kada se unutra vidi vrhunski kvalitet materijala, završne obrade, stila, kao i rešenja. Jako identična kao na Panameri, ali zaista oduševljavaju. Tako je jedna instrument tabla ostala dosledna svojim korenima i dizajnu, prkos digitalnim elementima, ona i dalje ima onaj izgled 5 cajgera koji su tu odavno.

  

Domaćini nisu previše želeli da prikazuju ono što je novo, a tiče se softverskih rešenja i same sigurnosti u vožnji, kao i raznih pomagala koji bi korisniku olakšali boravak u vozilu.

Koliko je predstavljanje bilo uspešno (ili je do automobila), govori i činjenica da je prodat u samo 2 sekunde nakon pitanja da li ima neko ko bi ga kupio. Mi smo takođe oduševljeni automobilom, mada nećemo da lažemo, ništa manje nismo ni očekivali od Porsche-a, tako da i ovaj put nećemo biti skromni, već očekujemo da do kraja zimskog perioda isprobamo ovaj model, kao i njegove terenske sposobnosti. Porsche, na vas je red.

Video prezentaciju možete pogledati na linku:

https://www.youtube.com/watch?v=nzDJIVvrRGE

Text/ Photo: S. Ćosić 

Slični tekstovi

Komentari