Menu

Lista želja: Honda Civic TYPE R (EP3)

Lista želja: Honda Civic TYPE R (EP3)

Kada sam jurio Type R da kupim, nigde ga nije bilo. Sada kada sam rešio problem auta, on se pojavio na oglasima. Jbm li ga, valjda tako ide u životu.

Honda Civic TYPE R ove generacije je po mom mišljenju najlepši Type R ikada. Respect za onaj novi Sci-Fi, ali savršenstvo jednostavnosti uz harizmu koju poseduje je ono što je mene oborilo s nogu.

Ova high-perfomance verzija Civic-a predstavlja drugu generaciju R-a (EP3 šasija) koja se proizvodila od 2001 do 2006. U odnosu na prethodni model povećana je zapremina sa 1600 cm3 na 2000 cm3 dok je snaga skočila sa 182 ks na 200 ks. Međutim, iako je dobio na snazi, perfomanse su ostale potpuno identične: 6,8 sekundi i 235km/h.

Ipak, na uporednim testovima EP3 vs EK9 na trkačkim pistama, novija generacija je ipak odnosila pobedu, pre svega zbog razlike koju je pravio na pravcima. S druge strane, u krivinama su bili barabar, što su test vozači pravdali razlikom u težini koja je na strani starijeg modela.

Protekle nedelje imao sam prilike da razgovaram sa jednim našim šampionom u auto trkama koji je i vlasnik auto servisa.  Na pitanje koji auto je po njegovom mišljenju najpouzdaniji, odgovor je bio Honda! Imajući u vidu ovu tvrdnju, uz utisak da je Civic sa slika zaista u odličnom stanju, ne vidim razlog (osim finansijskog) da ova Honda uskoro ne pronađe novog vlasnika.

Za sve zainteresovane, evo i linka u prilogu:

https://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/9560478/honda-civic-type-r

p.s. zahvaljujem Vladi S. koji je iščačkao ovaj auto na www.polovniautomobili.com

Tekst: Zoran Glavaški

Photo: polovniautomobili

Slični tekstovi

Komentari