Menu

TVR i avantura duga 32 000km

TVR i avantura duga 32 000km
Ben Kumbs, tridesetosmogodišnjak iz Engleskog grada Plimuta, prešao je put dugačak 32 000 kilometara, prošao kroz 21 zemlju i 3 kontinenta kako bi sebi priuštio zadovoljstvo da popije piće u najsevernijem, a potom i najjužnijem pabu na planeti.
 
Kao da sama ideja nije bila dovoljno luda, za putovanje nije izabrao bilo kakav automobil, već legendu Britanske autoindustrije -TVR Chimaera.
Tokom putovanja, automobil ga je poslužio sjajno. Zamena kvačila u Nikaragvi je bila jedina veća intervencija.

Ideja za ovu avanturu pala mu je na pamet dok je ispijao pivo u pabu u Dartmuru. Početna tačka je bila na Norveškom ostrvu po imenu Svalbard u napuštenom rudarskom naselju Piramiden, a trenutno broji čitava četiri stanovnika! Kumbs tvrdi da je najseverniji bar za pronalaženje bio lak istraživački zadatak. Piramiden se nalazi na oko 1000km od severnog pola, najsevernije je naseljeno mesto sa stalno naseljenim civilnim stanovništvom i poseduje samo jedan bar. Stanovnici žive u jedinoj zgradi koja još uvek funkcioniše, a to je gradski hotel, koji na sreću još uvek ima funkcionalan bar. 
 

Kako bi našao najseverniji i najjužniji bar, Kumbs je tražio isključivo registrovane lokale u koje može ući bilo ko i popiti pivo, iz razloga što recimo na Antarktiku postoje baze koje poseduju barove ali njima nije moguće pristupiti bez dozvole. Tako da je najjužniji bar na planeti pronašao u Čileu.

Iz Piramidena, Kumb je svoj zeleni TVR Chimaera star 20 godina, prevezao kroz Evropu do Sautemptona odakle je brodom stigao do Nju Jorka u Avgustu. Potom je prošao cele Sjedinjenje Države sve do Kalifornije, odakle je produžio ka Meksiku. Naravno, tokom putovanja, sretao je mnoge ljude koji su mu pravili društvo i prelazili određene deonice zajedno.
Centralnu Ameriku je prošao brzo, a onda je automobil trajektom prebacio preko Darijenskog rascepa – iz Paname u Kolumbiju. 

Nakon toga, ostalo je još “samo“ 13 000km do cilja i vožnja kroz Kolumbiju, Ekvador, Peru, Čile i Argentinu da se dođe do poslednjeg bara na planeti. Finalna destinacija je bila Puerto Vilijams gde Kumbs pristigao 12. februara. Za sam bar kaže da i nije bio nešto specijalno. Atmosfera karakteristična po plastičnom nameštaju i meniju koji sadrži jedino pivo i jeftini viski.

 

“Na svetu postoji verovatno mnogo interesantnijih mesta do kojih vredi preći više od 30 000 kilometara, ali to nije poenta. Ono što je važno jeste putovanje, a ne destinacija.“ – rekao je Ben Kumbs.

Text/ Photo: I. Jankovski / bbc; Ben Coombs

Slični tekstovi

Komentari