Menu

Posetili smo: Muzej Lamborghini

Posetili smo: Muzej Lamborghini

Posle Drugog Svetskog Rata u Italiji je ostalo svakojakog gvožđa, što nemačkog što savezničkog, ali je bilo malo traktora. Preduzimljivi seljak iz Svete Agate, Feruccio Lamborghini, počne da prikuplja zaostale buldožere, tenkove, transportere i slična čuda i da od njih pravi traktore. Posle nekoliko godina – postane najveći proizvođač u Italiji – i kupi sebi Ferrari.

Požali se jednom prilikom Enzo-u na svoj Ferrari (sada već čuveni konflikt oko problema sa menjačem koji je imao na svom Ferrari-u), a ovaj ga sa visine spusti kako je naprosto seljačina i ne razume se u trkačke sprave. Ferrucio reši da se osveti i napravi bolji auto od Ferrari-ja.

Počeo je na ne baš častan način – ukrao je Enzu inženjere, među njima Bizzarini-ja koji je bio verovatno najveći genije za mehaniku u Italiji tog doba (250GTO je njegovo delo).

Tako nastaju rani modeli Lamborghinija.

Muzej1

Ali Feruccio nije želeo da se takmiči u autosportu, a inženjeri baš i nisu želeli da rade obične automobile – tako je Lamborghini pao u krizu pre nego što je pošteno i nastao.

Fabrika se okreće dizajnu i majstorima – svetlost dana ugledao je Countach. U doba kada su heroji išli put svemira, sličnih automobila je bilo, čitava Masseratijeva gama ( Alfini i Ferrarijevi koncepti) – ali Countach je ostao jedinstven u svojoj smelosti.

Muzej2

Osamdesetih je Lambo proizveo vojno vozilo sa V12 benzinskim motorom iz sportskog auta. Najveći vojni adut je valjda bilo to da niko normalan neće da puca na Lambo… I tako svet izgubi prvi sportski SUV.

Muzej3

Rivalstvo sa crvenima tokom 80-tih i ranih 90-tih nastavio je Diablo. Snažniji, ljući i brži of Testarossa-e.

Krajem 90-tih fabrika odlazi pod pokroviteljstvo Audija, kada nastaju moderni Gallardo, Murcielago, Aventador, Huracan.

Dizajn je ostao dosledan, kao i rika moćnih motora, ako je neko pomislio da će Lambo prestati da bude Italijaski prkos u svojoj suštini – prevario se. Čini se čak da nikada nije izgledao bolje.

20150414_143815 20150414_144130 20150414_144355 Muzej4

Tekst: Alesksandar Savić

Photo: Aleksandar Savić; Zoran Glavaški

Slični tekstovi

Komentari