Menu

PH reli: Transfagarašan 2018

PH reli: Transfagarašan 2018

I evo nas ponovo da najavimoooooo: Njegovo veličanstvo TRANSFAGARAŠAN! Ludilo svih ludila, The best driving road in the world po rečima Jeremy Clarkson-a, ruta koju svaki zagriženi Petrolhead mora obići, drumski pandan čuvenog Nurburgringa.

Sada već tradicionalno, po 5. put planiramo osvajanje čuvene magistrale u Rumuniji, 7C ili svima poznatije kao Transfagarašan. Put koji se pruža preko predivnih Karpata u pravcu sever-jug i spaja regije Transilvaniju i Walachiu. Po rečima mnogih, ovo je najbolji vozački put na svetu.

Definitivno, avantura koju ne smete propustiti. Kako kažu: ko proba jednom, ide ponovo, a to dokazuje i broj nas koji idemo, koji je iz godine u godinu sve veći, pa Vas pozivamo da nam se u što većem broju pridružite ove godine.

Ove godine ponovo ćemo ići u junu, a za sada su u opticaju dva termina: 1-3. jun ili 22-24. jun. Definitivnu odluku ćemo doneti na vreme i obavestiti vas.

Cela ova putešestvija dugačka je 1.000 km (Beograd – Transfagarašan -Beograd), ali i pored svega nije skupa, iz nekoliko razloga: troškovi smeštaja su smešni (mi plaćali 10 evra noć), izdaci za hranu na nivou/ispod nivoa kod nas, potrošnja goriva nije dramatična, jer se osim dela puta kada jurcamo po Karpatima (oko 150 km) sve ostalo svodi na vožnju magistralnim putevima gde su ograničenja do 100km/h pa je samim tim i potrošnja prihvatljiva za dužu distancu.

Ceo put je zamišljen kao trodnevna avantura. Krenulo bi se u petak  posle podne i u zavisnosti od tempa vožnje i pauza, oko ponoći se stiže u Sibiu gde bi se noćilo.

U slučaju polazaka sa više razlićitih lokacija, sastanak je tradicionalno na izlazu iz Temišvara na benzinskoj pumpi, a svaki učesnik će dobiti tačnu lokaciju sastanka, kao i rutu od svog grada to Temišvara.

Subota je dan rezervisan za Transfagarašan. Polazak je oko 8-9 ujutru. Penjali bi se sa severne strane Karpata i uz kraće pauze za klopu, fotkanje, snimanje i naravno uživanje u nestvarno lepoj prirodi, stižemo do vrha gde pravimo malo dužu pauzu.

Uz obilazak ledničkog jezera i vidikovca, tu su i tezge sa tradicionalnom hranom i raznim predmetima ručne izrade, kao i zip line. Još jedan neizostavan i tradicionalan detalj je zajednički ručak na stenama nadomak parkinga. Posle pauze sledi spust sa južne strane sve do brane Vidraru gde sledi jos jedna pauza za slikanje. Nakon toga bi krenuli istim putem nazad. Na bazi pređašnjih iskustva, u Sibiu stižemo oko 21h.

Kao i ranijih godina, nedelja posle doručka planirana je za polazak kući.

Mi smo se prošle godine pomalo pozabavili snimanjem, a kako nam je bilo pogledajte na snimku u prilogu:

 

Text: Z. Glavaški

Slični tekstovi

Komentari