Menu

PH LifeStyle: Ski reportaža Bansko (Bugarska)

PH LifeStyle: Ski reportaža Bansko (Bugarska)

Posle višedecenijskog (mog lično) i višegodišnjeg (moje dece) skijanja po Kopu, ove sezone rešili smo da promenimo destinaciju i zaputimo se na skijanje u susednu Bugarsku. Gde drugde nego u Bansko, o kome smo nadugačko i naširoko slušali u više navrata sa različitih strana.

Zašto baš u Bansko, a ne recimo u Austriju? Pa iz prostog razloga – jer sve ono što smo čuli o Banskom delovalo je kao da nas očekuje zimovanje iz bajke. A čuli smo sledeće – prelep gradić, jeftini hoteli A kategorije sa Spa centrima, gondola koja te iz centra grada vozi do staza koje su prelepe, široke i dugačke, zatim ski škole koje su uračunate u cenu ski pasa i gde dete uvališ instruktoru ujutro, a pokupiš ga poslepodne.  Dakle, pravi odmor za sve one roditelje kojima su deca još u fazi učenja skijanja, a zimovanje im je do sada bivalo više kao robija nego kao odmor.

Da li je baš tako?

Ajd da krenemo redom, pa vi sami na osnovu teksta donesite zaključak

Put

Do Banskog vas očekuje oko 530 km puta od Beograda. Vozi se autoputem  do Nisa (230km), još oko 100-ak do Dimitrovgrada gde je i granica sa Bugarskom (tih 100 km su uglavnom autoput uz povremene deonice koje se još uvek rade). Posle granice sa Bugarskom, očekuje vas oko 60 km magistralnog puta do Sofije, onda još oko 120km autoputa do grada Simitli i odatle finalnih 40-ak kilometara magistralnog puta do Banskog.

Par napomena vezano za put: obavezno na granici kupite vinjetu za Bugarsku (7 dana je 8 evra, 30 dana 16 evra) i trudite se da poštujete ograničenja brzine. 90km/h je na magistralnom putu, dok je 130km/h ograničenje na autoputu kroz Bugarsku. Na granici se u jutarnjim časovima (mi smo stigli oko pola devet) čeka oko 30 minuta. Kažu da vikendom čekanja zbog gužve mogu da budu i do 2 h. Sve u svemu, sa čekanjem na granici od 30 minuta, od Beograda do Banskog trebaće vam oko 6 sati putovanja.

Bansko

Gradić na padini planine Pirin koji se razvio do nebesa kada je 2001 godine dobio gondolu koja iz centra grada (950 nadmorske visine) transportuje skijaše do skijališta koje se nalazi na 1.600 metara. Odatle sistem žičera razvozi dalje skijaše, neke čak i do 2.600 metara nadmorske visine za pojedine staze. Na području skijališta skoro i da nema stambenih objekata osim restorana i kafića koji su u funkciji skijaša, dok je Bansko krcato hotelima, restoranima, kafićima.

Noću maltene podseća na Budvu kad zasvetli sa reklamama. Osim ovog turističkog dela, postoji i stari grad koji se nalazi u centru i koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Bansko je jednom rečju sve ono što je Brzeće trebalo da bude, ali na žalost nikad postalo nije. Brzeće je ostalo selendra bez urbanističkog plana ispod prelepog vrha koji je upropašten hotelima, dok je Bansko postalo grad ispod vrha koji je ostao zaštičen od urbanističkog haosa.

Smeštaj

Mi smo se smestili u Hotelu Regnum na bazi polupansiona. Nas petoro (dvoje odraslih sa troje dece) platili smo oko 800 evra za 7 dana. Hotel ima 5 zvezdica. Spa centar sa bazenom, džakuzijem, dve saune, tursko kupatilo, hamam i teretana su uračunati u cenu. Klopa je po principu švedskog stola. Sve je zaista vrhunski, čisto, toplo, wifi odličan, klopa predobra. Hotel ima i svoj parking koji je uključen u cenu i zaista se nalazi na 400 metara od gondole. Pušenje je zabranjeno svuda u Hotelu kao i u svakom objektu u Bugarskoj.

Što se tiče puta, hotela i grada sve je bilo onako kako su nam i pričali i te tri stavke su nas zaista oduševile. Kad ono međutim…

Gondola

Ovako su nam rekli – gondola je u centru, pored nje veliki parking i ogromna skijašnica. Hotelski bus te doveze do parking, iznajmiš skije na 10 metara od gondole, uđeš u istu i za 15 minuta si na stazi.

Sve je istina što su nam rekli. Zaista te bus vozi na svakih 10 minuta iz hotela, zaista iznajmiš skije na 10 metara od gondole, i zaista gondola vozi oko 15 do 20 minuta do staze.

Ono što nam nisu rekli je da se gondola čeka 2h do 2h30min da bi te odvezla do staze!!!! Aloo breeeee, dva i po sataaaaaa. Tri sata ako dodaš i vožnjuuuu!!!! Pa to je za sedam dana ukupno 20 sati čekanja na gondoliiiiiiii! Da ne dramim više, ali jednostavno smo odlepili, da ne kažem popizdeli. Postoji opcija kupovine VIP Ski karte koja je za oko 70 evra skuplja od regularnog Ski pasa koji inače košta oko 150 evra. Međutim, i tu može da vas zadesi čekanje od pola sata. Zatim, taj VIP važi samo za jednu osobu uz mogućnost da na mufte provučeš klinca. Al’ da za celu porodicu pokupuješ VIP značilo bi da samo na ski karte daš skoro pa soma evra. Pa nije bre ovo Garmišpartenkirhen pa da kažeš kad je bal nek je maskenbal, jes da sam platio Bogaoca, ali sam bar skijao pored Angele Merkel i njenog obezbeđenja dok je u podnožju staze Lotar Mateusu pio kuvano vino. Alo bre, pa ovo je Bugarska. Bugari su pokušali da budu pragmatični pa su uveli i prevoz minibusem od gondole do staze. Ali i tu se čeka skoro pa isto kao i za gondolu, pa opet gde si tu si kada je u pitanju vreme provedeno u redu.

Ono što nam niko nije rekao, a evo mi kažemo vama – ako već idete, zajebite i gondolu i minibus. Upalite auto, i krenite kolima od gondole do vrha. Ima 10 km, put je dobar, širok, asfaltiran i redovno očišćen. Gore postoji parking solidne veličine koji se plaća 6 evra na dan. Gledajte da budete gore do 10h, jer postoji ograničen broj mesta, te ako se parking popuni, moraćete nazad istim putem.

Staze

Ukupno 75 kilometara staza do kojih vas vozi nekih 20 žica. Sve staze su kategorisane u plave kojih ima 8, crvene, kojih ima 11 i dve najopasnije, crne. Staze su dugačke i široke. Redova na žici nema puno i ne čeka se dugo jer su uglavnomm četvorosedi i šestosedi.

Sve ovo deluje idealno, ali i oko staza postoji jedan problem. Preogroman broj skijaša razrovari staze već oko podne tako da je iza 12h već prilična nezgodacija za skijanje. Na žalost, retrak tj ona skalamerija koja utabava sneg se pojavljuje samo noću, tako da utabanu stazu možete videti samo u prepodnevnim satima. Za razliku od Kopa gde je glavna briga kako se skloniti od retraka da te ne pregazi u po bela dana na sred staze jer šparta 00-24h, ovde je veća verovatnoća da ugledate Halejevu kometu nego retrak.

Ski škole

Ovo je svetska megaprevara. Nemoj da se neko zeznuo da je uplatio Ski školicu u Banskom. Sve oni vama lepo u Beogradu ponude i objasne kako je u okviru cene ski pasa za decu uključeno  i 4h školice dnevno uz neku minimalnu doplatu pa vas navuku da se naložite kako će em deca ceo dan učiti da skijaju em se vi sami naskijati za to vreme po strmijim stazama.

Realnost je drugačija – million dece po grupi, ne zna se ko je instruktor, a ko slučajni skijaš u prolazu, ko je dete u školici, a ko dete koje se slučajno zadesilo u blizini. Niti su obeleženi, niti se razumeju. Dete na žicu ode sa jednim instruktorom, vrati se sa drugim. Nit dete zna kako je dospelo kod njega, nit ovaj zna otkud sad to novo dete. Za prva četiri dana, nismo sreli porodicu čije je dete ostalo duže od jednog dana u Ski školi. Svi su svoju decu ispisali. Naravno bez refunadicije. Ko i da traži refundaciju kad je već i ovako presrećan što mu se dete nije izgubilo na planini. Bilo je onih upornih koji su pokušali sa privatnim individualnim časovima. Kažu da instruktor dođe na prvi čas, a na onaj popodnevni se i ne pojavi.

I to vam je otprilik to od bitnijih stavki. Valja još i napomenuti da vam lanci skoro pa nikada neće trebati, jer snega po putevima nema, da ćete od menadžera ispred nekih restorana čuti kako se hvale da kod njih ne svraćaju siromašni Srbi, da na lokalnim radio stanicama čujete hitove Dragane Mirković i Cece.

U svakom slučaju sve gore što je negativno navedeno je iz aspekta osobe koja je na skijanje krenula sa klincima koji su još uvek u fazi učenja skijanja. Ako ste iz te kategorije, u širokom luku zaobiđite Bansko. Ako ste pak od onih koji dolaze sa društvom ili sa devojkom, i ne mrzi vas da svaki dan palite auto da bi ste se prevezli do staze, a pri tome ste dovoljno iskusni da vam hupseri na stazi ne prave problem, onda Bansko može biti jedno lepo iskustvo.

Tekst: Z.Glavaški; Slike: Z.Glavaški/Internet

Slični tekstovi

Komentari