Menu

Seat Ibiza Mk1 1.8T NOS

Seat Ibiza Mk1 1.8T NOS

Izgleda da u Mostaru niko ne vozi auto koji nema nitro. To je otprilike naš utisak posle posete ovom gradu prošlog vikenda kada smo imali priliku da se družimo sa momcima iz AMK Extreme, nadaleko čuvenoj i poznatoj ekipi kako po dobrim autima (od kojih većina ima nitro) tako i po trkama koje organizuju na pisti pored grada, a koje su na putu da zasluže epitet „kultnih“.

Jedan od momaka iz ove ekipe je i Daniel Mlikota, lik koji nam je društvo pravio u svojoj Seat Ibizi 1.8 turbo oplemenjenoj nitro sistemom sa kojom se uredno takmiči na Trkama ubrzanja na 402m u šamionatu BIH, ali i regionalnom šampionatu.

Daniel je jedan od onih iz stare garde koji je svoje prve metre na trkama ubrzanja napravio pre više od 10 godina, tačnije 2005.god. Tada u Audiji Quattro sa 2.2 motorom iz S6 nije imao puno sreće na trkama, jer njegov mezimac na 4 točka nikako nije hteo da proradi kako treba.

Posle sezone 2005. godine, od daljih trka se odustalo. Usledila je poduža pauza koju je napravio, da bi se pre nešto više od godinu dana Daniel dočepao Seat Ibize prve generacije spremljene upravo za Trke Ubrzanja. Kako sam Daniel kaže, čim je ugledao Ibizu na oglasima, odmah je doneo odluku da je kupi. Ova Ibiza potekla je od Džanka Edina iz Sarajeva i za Daniela je predstavljala must buy.

Da li je odluka bila loša ili dobra, procenite sami na osnovu rezultata koje je Daniel ostvario u protekloj sezoni 2017: četvrto mesto u BiH u klasi zadnja vuča i sedmo mesto u istoj klasi u regiji.

Ako pitate nas iz PH, odluka je bila više nego dobra, jer auto em ima dobra performanse em je zaista zanimljiv projekat.

Kada su performanse u pitanju situacija je sledeća:

  • ET 13,1 sekunda
  • 60ft 2,0 sekundi
  • izlazna brzina na 402m: 172km/h

Kada su ostale specifikacije u pitanju, situacije je sledeća:

  • centralno postavljeni motor 1800 kubika turbo iz VW Golf 4 GTI
  • pogon na zadnjim točkovima
  • snaga 150 ks konja fabrički podignuto na 180 konja posle mapiranja
  • dodatak 75 konja Nitro

Total snaga 255 konja bila je aktuelna u sezoni 2017, dok se za sledeću sezonu planira 100 konja nitra.

Vreme sa Danielom i njegovim Seatom prve generacije tokom boravka u Mostaru proveli smo jednim delom u podzemnoj garaži gde smo se fotkali, dok smo ostatak dana iskoristili da snimimo par kadrova na pisti pored Mostara na kojoj Extreme club organizuje svoje Trke Ubrzanja na 402metra. Da li je i koliko ovaj Seat brutalan, procenite sami na snimku u prilogu…

Text/ Photo: Z.Glavaški / Jankovski Photography; N.Dragorajac

 

 

Slični tekstovi

Komentari