Menu

Fiat Grande Punto Abarth Look

Fiat Grande Punto Abarth Look

Po prvi put na PH evo i jednog Grande Puntića. Ne baš čest model za tuning, u rukama Eda ovaj Punto postao je redovni deo ekipe ITALO NATION, kao i stalni učesnik na međunarodnom skupu italijanskih vozila u gradu Pegnitz u Nemačkoj.

Kako je od „običnog“ gradskog autića Edo spremio punta za kojim se skoro svako okrene ulici, ispričaće vam on sam…

Kupljen je u novembru 2015-te godine, u fabričkoj opremi SPORT. Ispod haube je 1.9 Multijet sa 131hp na kojem se odavno planiraju radovi (mehanika) i povećanje snage (do 200hp), ali i kupovina Abarth Brembo originalnih kočionih kliješta za sva 4 točka.

Na prvom mjestu je bilo da se automobil dovede u red i da se vozi svakodnevno… Takvo razmišljanje je trajalo svega 10 dana kada me uhvatila ponovo luda u glavi da napravim nešto posebno i prepoznatljivo kao i sa prošlim Puntom 2. generacije.

Prvi radovi bili su na farovima gdje su ugrađene 3 ” leće sa Cobled daylight prstenovima. Nakon toga sam našao H&R opruge 50/40 oznake 29095HA uz pomoć kojih je auto postalo dosta stabilnije na cesti, a i “ljepše” na oko 🙂

 

Nakon toga sam na lokalnom oglasniku pronašao zadnji Abarth originalni branik za smješne novce što me potaklo da moj Grande Punto krene u drugom smjeru preozbrazbe barem što se tiče vanjskog izgleda. Godinu dana sam tražio prednji branik, proširenja na rubovima i pragove od Abartha sve dok mi jednog jutra nije došao poziv iz Njemačkog kluba gdje su mi javili da su pronašli gore navedene dijelove bodykit-a te da se hitno javim da li sam zainteresovan. Naravno u roku od 2-3 sata sam poslao novac i jedna od mojih želja je napokon bila ispunjena po pitanju izgleda vozila.

Dok sam čekao da stigne bodykit iz Njemačke, auto je bilo kompletno ofarbano u audi PURE WHITE LC9A boju koja se zadržala na vozilu nepunih 6 mjeseci kada je opet stigla ideja da se kompletan Grande Punto zajedno sa bodykitom ofarba u Abarth Biposto matt sivu boju.

Iako je bilo teško naći originalni code boje, jer je zaštićena, ponovo uz pomoć njemačkog kluba dolazim u posjed tog code-a, te sam zajedno sa prijateljem koji je profesionalni autolakirer krenuo u realizaciju ideje.

Zatim, nakon farbanja sam došao u posjed zadnjih stop svjetala od Punto Evo koje smo zamjenili sa fabričkim.

U 2017-toj godini sam ugradio Abarth Grande Punto volan, kilometar sat, kao i neke dodatne plastike sa oznakama Abarth u unutrašnjosti vozila. Ugrađena je 2DIN Android multimedija koju smo povezali sa vuferom, parking kamerom, komandama na volanu…

Automobil je trenutno u međufazi za iduću sezonu i planirano je presvlačenje kompletne unutrašnjosti (komandna tabla, tapaciri, nebo, novi tepih itd itd) kao i potraga za novim sjedištima od Abartha. 

I to nije sve, jer je u planu i zračni ovjes od firme AIRRIDE.IT kao i 18 inčne felge….

Ovim putem bih da se zahvalim svim mojim prijateljima koji su mi nesebično pomagali oko mog automobila, mojoj kompaniji OLX.ba, uposlenicima Autolakirnice UNO i direktoru lakirnice Nerminu, a posebna zahvala ide i za klub FIAT DRIVERS GERMANY.

Veliki pozdrav svima i vidimo se na nekom od skupova u 2018-toj godini!

 

Našem dragom prijatelju Edu želimo uspešno privođenje kraju ovog projektu uz nadu da će se Grande Puntić okititi popriličnim broj pehara sledeće Tuning/Styling sezone, a vama koji pratite ovu scenu da pohitate na neki od skupova na kome će Edo učestvovati i sami procenite da li je Edo uspeo u ostvarenju svojih planova…

Text/ Photo: Z. Glavaški / Edo Bu ; Alen photography

Slični tekstovi

Komentari