Menu

BMW e30 3.2 640HP NOS

BMW e30 3.2 640HP NOS

Kockica, četvoro vrata, nitro, 640 konja, 11 sekundi na 402m… Ne nisu ovo tagovi, ali jesu ključne stvari vezane za ovaj auto. Čuveni BMW sa registarskom oznakom M3, koji svi dobro znamo sa trka ubrzanja na 402 metra, u vlasništvu je još čuvenijeg Almina Gredića, nama dragog gosta iz Zagreba kojeg smo prošlog leta gledali na Ušću.

Šta je on to spakovao ispod haube i kako i zašto se rešio da novije BMW-e modele koje je vozio na trkama zameni legendarnom kockicom, otkriće vam lično Almin u nastavku teksta…

Odluka o sredjivanju ovog BMW-a e30 pala je prije četri godine iz razloga što sam prije ovog auto vozio novije aute za utrke kao što su: BMW M3, BMW 335 bi-turbo. To su bili originalni auti i onda sam htio složiti nešto što nema nitko, a opet da je auto koji ima dušu. Kao trgovac automobila i vlasnik auto salona Gredić Promet odlučio sam da bi to mogla biti dobra promidžba/reklama mojeg posla koji radim, a i užitak u vožnji koji se ne moze doživit riječima .

Odluka da to bude kockica sa četvora vrata, a ne sa dvoje kakve svi jure da kupe doneta iz razloga što ih svugdje ima sa dvoje vrata/coupea, a ja sam se namjerno odlučio da bude sa 4 jer rijetko se netko odluči na sređivanje četri vrata. A kako bi mi u Zagrebu rekli dobro je za na plac/pijacu jer mogu lakše kese da se stave od voća i povrća 😂. Ovako je i neprimjetan kad se stane na semafor sa nekim skupim brzim autima.

Auto je inače radjen iz nule u kompletu: unutrašnjost, motor, limarija, lakiranje. Motor u autu je od BMW M3 E46 koji ima serijskih 343 konja, a dignuta je snaga na cca 640 ks. Stavljena je Vems struja, direktan Wizard Nitro sistem na šest dizni, a pogoni ga etanolni alkohol E85.

Motor je otvaran i stavljeni su komplet kovani klipovi, klipnjače, sportske bregaste… Mjenjač je stavljen od BMW e46 M3 šestobrzinski sa tilton spojkom. Na stražnjem kraju je šper diferencijal, također od BMW M3.

Iznutra su stavljeni originalni MTech sicevi koji su presvučeni pola u kožu, a pola u alkantaru. Volan je original M3 e30, koji je isto tako u alkantari. Maksimalni brzinu nismo provjeravali. Najviše do kud smo išli je bilo cca 280 km/h u petoj brzini. A auto ih ima šest .

  

Najbolje vrijeme na Trkama Ubrzanja 402m je napravljeno 11,4 sek prošle godine. Za ovu godinu se nadamo taknuti i 10 sec. Na trkama od Slovenije, Srbije, Hrvatske, Kosova, Bosne i Hercegovine je osvajano gotovo svako prvo mjesto u 12 klasi.

Auto je rađen za vikend vožnju, a opet i za neki Street race gde se može odvest bez nekih preinaka, što u praksi znači street race se vozi sa kompletnom unutrašnjosti i svim u autu. Ceo ovaj projekat koštao je bezmalo 25.000 evra.

I za kraj moram da dodam da čitav projekat ne bi uspio bez mojeg brata Jasmina Gredića i najboljeg prijatelja (mehaničara) Alena Benšeka koji je poginuo putujući na street race… Svaka utrka je njemu posvećena i zato na prednjoj šoferci stoji naljepnica Team Zebec.

Za kraj šta reći nego poručiti svim ljubiteljima brenda iz Minhena, kojih kod nas definitivno ima jako mnogo, da ne zaobilaze Trke na 402m jer se Alminova zver može videti i kod nas na Ušću. Uz iskrena nadanja da će i u 2018-oj ponovo posetiti Ušće i Kovin, PH tim mu želi ulazak u klub 10 sekundi.

 

Text/ Photo: Z. Glavaški / urosh photography; Mladen Lamešić

 

Slični tekstovi

Komentari