Menu

Trikovi za smanjenu potrošnju goriva? Da, postoje.

Trikovi za smanjenu potrošnju goriva? Da, postoje.
Pitanje koje spada u top 10 najpitanijih među ljudima u svetu automobilizma bilo bi ” Koliko troši? “. Malo sam razmišljala na tu temu i došla na ideju da vam napišem baš ovaj tekst.
Na pumpu idete kad legne plata? Ili svaki drugi dan? Ili svakih nedelju dana? Koliko para mesečno trošite na gorivo? Muke žive, razumem. Zato u ovom tekstu dobijate par kratkih saveta za uštedu na potrošnji, a za uzvrat želim od tih para ženi i deci čokoladu da kupite. Ili bar ružu jednu ženi, deci čokoladu.
Prva stavka bila bi ( što znam da većina vas i radi ) zagrevanje motora u mestu. Da, nemojte to da radite, sasvim bespotrebno trošite gorivo, a nikakve potrebe za tim nema.

Ako mučite vašeg ljubimca da krene ili mu dodajete previše gasa – opet bespotrebna potrošnja.

Kad god možete nemojte da dozvolite da se vaš automobil potpuno zaustavi pre ponovnog ubrzanja. ( Ubiće me moj instruktor vožnje, znam. Rakiću, volim te! )
Dve trećine hoda papučice gasa za ubrzanje bio bi najekonomčniji režim ubrzanja. Možete dečaci vi to!
Sporo ubrzavanje je skoro isto neekonomično kao previše brzo, imajte i to na umu. Em bezveze potrošeno gorivo, em bezveze potrošena lamela.
Znači ovde smo zaključili sledeće: najekonomičnija vožnja bila bi ravnomernom brzinom u najvišem stepenu prenosa.

Hajdemo dalje.

Kočite motorom kad god je to moguće. Izbegavajte da pri kočenju držite pedalu kvačila ili da vam je menjač u praznom hodu. Ako radi u prazno motor mora da troši gorivo da se ne bi ugasio, ali ako kočite motorom potpuno prekidate ubrizgavanje goriva. Ima logike, jel’da?

Usporavanje i ubrzavanje smanjite na najmanje moguće. Dobar vozač obraća pažnju i na dešavanja oko njega. Dobar vozač na vreme počne sa kočenjem motorom, pa manje koristi kočnice ili nepotrebno ubrzava što smanjuje potrošnju. Budite dobar i savestan vozač u svakom pogledu, to vam dođe kao jedno od životnih pravila. Ah, ta klima. Da li povećava ili ne potrošnju ? Otvoreni prozori pri gradskim brzinama, preko 60 km/h klima. Pri većim brzinama uticaj otvorenih prozora na aerodinamiku je toliki da povećava potrošnju više nego klima.
Imate tempomat? I to vam može smanjiti potrošnju jer smo rekli da je potrošnja veća ako brzina varira.
Premali pritisak u gumama povećava potrošnju za oko 15 %, ali i održavanje vašeg automobila. Sitnice mogu da utiču na sve, ne samo na potrošnju.
Vozite tako da se na semaforima zaustavljate što ređe. Ako znate da semafor dugo traje, ugasite motor.
Svaki savet je uvek na neki način koristan, na vama je da li ćete ga usvojiti ili ne.
Text/Photo: Zorana L.P./ web izvori

Slični tekstovi

Komentari