Menu

Neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila – KRADJA!

Neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila – KRADJA!

” Neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila ” je novi naziv zakona o krađi vozila. Samo na teritoriji Beograda u prošloj godini ukradeno je 980 automobila, a na meti lopova uglavnom su marke kao sto su BMW, Audi, Škoda, Citroen i stariji modeli Opela, najčešće Kadett. U proseku, dnevno se krade manje od tri automobila u Beogradu.

Da li postoji način da zaštitite svoj automobil od krađe ?
O ovoj temi smatram da bi svako morao da se informiše jer svaki vlasnik automobila mora da bude svestan da ima vrednu stvar uvek zanimljivu za krađu jer svaki model, bez obzira na vrednost i godište, ima nešto što lopov može da iskoristi.

Prva stvar na koju treba da obratite pažnju je vrednost vašeg vozila. Ako ga vi ne smatrate dovoljno vrednim, ne znači i da lopov neće. Na osnovu toga potrudite se da zaštitite svog limenog ljubimca i dodatnim osiguranjem, kao i osiguranjem vrednije opreme kao što su radio ili akumulator.
Nemojte da vam je žao određene sume za Kasko osiguranje, može da vam se vrati petoduplo ako do krađe dođe.
Kad ” skoknete ” do prodavnice samo po novine na minut ili sipate gorivo ili možda do bankomata na sekundu, zaključajte svoj automobil iako vam je u videokrugu. Po istraživanjima oko 15 % krađa dešava se baš u tim trenutcima.
One priče ” Ako pokušaju baš moj auto da ukradu, neće me spasiti ni gvozdena kuka ” ne piju vodu u praksi. Sama krađa podrazumeva niz mehaničkih radnji i upotrebu raznog alata, a sa nekom od mehaničkih zaštita to vreme produžavate i dobijate na vremenu da otkrijete počinioca. Ili bar da ga odvratite od bilo kakvog upuštanja u taj posao.

OBD sistem ili alarm su još jedan vid zaštite vašeg vozila. Na alarm ćete zbog zvuka reagovati, a izmeštanje ili zamena konektora OBD – onemogućava povezivanje lopova na računar vozila i otklanjanje fabričkih zaštita.

Kišno i hladno vreme i prometnost mesta na kom ste se parkirali ( veće su šanse da ostanete bez automobila ako ste parkirani u nekoj sporednoj uličici ) takođe mogu da utiču na krađu ili bar pokušaj. Od ponoći do 4 ujutru, radnim danima, se većina krađa desi, tako da ako ste u mogućnosti, najbolje je imati garažu.
Ne postoji apsolutna i 100 procentna zaštita za vašeg ljubimca, ali bar možete da se potrudite da smanjite verovatnoću da baš vi budete oštećeni. Misao kao što je ” Ma baš će meni da se desi” je veoma loša, jer svako vozilo može da im postane u svakom trenutku meta.
Čuvajte svog ljubimca.
Text/Photo: Zorana L.P./ web izvori

Slični tekstovi

Komentari