Menu

Michelin Pilot Sport 4 – ono kad guma zalepi bolje neg’ žvaka

Michelin Pilot Sport 4 – ono kad guma zalepi bolje neg’ žvaka

Svi znamo da nam je SAKSS omogućio da se ove godine takmičimo u dve discipline domaćeg šampionata sa serijskim automobilima. Svi znamo i da je Track Day prvenstveno namenjen serijskim automobilima. Takođe, ono što svi znamo je da se na takvim trkama mi sa street legal automobilima koji vozimo na serijskim gumama susrećemo sa konkurentima koji neretko voze na polu-slikovima ili pravim trkačkim slikovima koje montiraju čak i na serijske automobile. Da razlike između klasične gume za putnički program i trkačkog slika na identičnom automobilu mogu biti i po nekoliko sekundi po krugu, i to svi znamo. Dakle svi sve znamo.

Da ne ulazim u ono što možda ne znamo, ući ću u ono što nam se neretko javlja kao dilema. A to je sledeće: da li voziti sa putničkim ili trkačkim gumama, i ako se odlučimo za putničke, koje su najbolje za vožnju u „trkačkim“ uslovima?

Što se prve dileme tiče, putnička ili slik, ja sam se odlučio za putničku iz praktično-finansijskog razloga: nemam love za tri seta guma (letnja, zimska, slik za trke), a i da imam odakle mi. Polu-slik je takođe odmah ispao iz kombinacije, jer moj auto je daily car, ne samo vikend, pa mi polu-slik ne igra u gradskim uslovima, jer auto delim sa ženom, pa ne bih voleo da se sa polu-slikom po kiši smota oko bandere zbog moje trkačke ambicije.Kada je u pitanju druga dilema, tj. koja je putnička letnja guma koja može da zadovolji sve potrebe vožnje u redovnom saobraćaju, a da pri tome bude konkurentna na stazi, moj odgovor na bazi ličnog iskustva je Michelin Pilot Sport 4.

Kako i zašto sam kupio Michelin? Zbog preporuke kolega trkača sa 402 koji su vozili sa njom. Kakvi su moji utisci o gumi? ODUŠEVLJEN!!!

E sad, da ne bih filozofirao zašto mislim da je ova guma odlična i teoretisao na tu temu, evo primera sa dve trke autoslaloma i dva Track Day-a, gde sam svaku prvu trku vozio sa starom gumom (Bridgestone) sa kojom nisam bio zadovoljan jer je već bila poprilično istrošena, dok sam drugu trku vozio sa novim Michelin-om. S obzirom da je na svakoj trci mereno vreme, subjektivni utisak u ovom tekstu ostaviću po strani. Znači činjenice.

Ajmo prvo od slaloma…

Dakle, Bukulja kod Aranđelovca, brdska staza isprecana čunjevima, šikanama, kapijama puls tri vrlo brze krvine i jedna od 180 stepeni. Dužina staze 1.200 metara. Prva trka vožena u avgustu, po suvom vremenu. Najbolje vreme koje sam izvezao iznosilo je 1 min 16 sekundi. E pazi sad: za vreme druge trke u oktobru, kiša je padala kao iz kabla. Da bi se staza usporila iz bezbednosnih razloga, dodata je još jedna šikana. Dakle, sve isto kao u avgustu, osim što je staza potpuno mokra i što je dodata još jedna prepreka. Vreme na ovoj trci sa novim gumama: 1 min i 14 sekundi! Znači, 2 sekunde bolje vreme nego na prvoj trci!

Idemo dalje. Track Day na Navaku.

Prva vožnja u septembru, Bridgestone gume, najbolje vreme koje sam napravio iznosilo 1 min i 42 sekundi. Druga trka vožena je oktobru. Vreme isto kao i na prvoj. Oblačno, temperatura spolja potpuno ista kao prvi put. Problem merenja vremena koje se javilo na drugoj trci rešili smo ručnim merenjem uz pomoć štoperice. Sa Michelin Pilot Sport 4 vreme koje sam napravio iznosilo je 1 min 38 sekundi. Ajde neka je i ljudska greška oko merenja 1 sekunda, opet je 3 sekunde bolje vreme nego prošli put.

Da li postoji bolja putnička guma od Michelin Pilot Sport 4? Ne znam, možda postoji.

Da li sam očekivao ovoliku razliku između Michelina i prethodne gume? Iskreno, jesam očekivao razliku, ali ovoliko velika razlika nije mi bila ni na kraj pameti!

Da li bi sa Michelin-a prešao prvo na polu-slik ili odmah na trkački slik? Imajući u vidu kako su drugi vozili i koja vremena su pravili, mislim da polu-slik ne bi napravio neku značajniju razliku u odnosu na Michelin tako da ako budem prelazio na druge gume to će biti slik.

Za kraj šta reći osim da ukoliko se neko odluči za kupovinu ovih guma, ja sam svoje kupio u Zemunu (Galenika) u firmi Coning. Daju i na rate čekovima građana.

Text/ Photo: Z.Glavaški/ M.VRsix /NAVAK

 

Slični tekstovi

Komentari