Menu

PetrolHeads životna lekcija

PetrolHeads životna lekcija

Naziv naše redakcije i bezbedna vožnja možda prkose jedno drugom, ali nije baš tako. Kad nas gledate verovatno mislite: “Ovi divljaju!”, “Vade dušu onim automobilima po testovima!”, “Voze kao tuđe…”. Sve ovo što smo naveli nije istina, jer da jeste niko nam ne bi ni dao svoj automobil na test, a verovatno više ne bismo ni bili čitani, jer zašto bi neko pratio rad neozbiljnih ljudi željnih iživljavanja?!

Ovaj tekst je i nastao zbog te reči- IŽIVLJAVANJE. Nju obično pripisuju uz epitete mlad, neiskusan, radoznao, željan, adrenalinski zavisnik, itd. Međutim, nije ovde stvar ni mladosti ni neiskustva, već želje da se nekome nešto dokaže, u principu- LUDOST.

Mi, naravno, pratimo sve trke, drift, testiramo automobile, pratimo i izveštavamo o našim vozačima i njihovim uspesima. Podržavamo sve to, ali zašto? Zato što se to sve dešava u kontrolisanim uslovima. Nije grad, nije magistralni put.

Nema čoveka koji bar jednom nije poželeo da vozi brže nego što to propisi nalažu. Nekad i na nekim mestima, da li zbog zastarelih zakona, niskih standarda, ograničenja brzine deluju malo niže nego što bismo očekivali, ali moramo ih se pridržavati. Ovo se posebno odnosi na mlade vozače, guštere.

Sve je to lepo, izvesti devojku u grad, na piće ili dva, ali bezalkoholno, ili izaći s društvom u grad, pokazati im svoj automobil. No, tu stupa na snagu kočnica u mozgu ili posledice mogu biti užasne. Kad vam drugari sugerišu, da kažemo kad vas “potpaljuju”, da vozite brže nego što treba, brže nego što vi to umete, poslušajte ovaj savet i nemojte to uraditi. BOLJE da vas ismevaju u tom trenutku gde su, možda i pripiti, nego da posle u glavi do kraja života imate slike prepolovljenog automobila i drugove ili drugarice koji su raskomadani. Zvuči jezivo, ali bolje da zvuči nego da izgleda.

Naravno da brza vožnja nije uvek i nebezbedna, ali može dosta uticati na to. U današnjem svetu brzog života, interneta i gedžeta, gotovo da svi bar 5-6 sati dnevno čačkaju telefon. To vas verovatno nervira kad sednete s nekim i umesto da pričate on ili ona gleda u telefon… To nije strašno, strašno je što se sve više dešava da dok vozimo razgovaramo, kucamo poruke, ali i gledamo šta je ko postavio na društvenim mrežama. Osim visoke kazne, ako vas uopšte primete organi reda, najveća je Božija kazna, ali i ono jezivo, što je već pomenuto u prethodnom pasusu.

Kad sednete u svoj ili tuđi automobil, potrudite se da sve nebitne stvari ostavite po strani. Fokusirajte se na vožnju, jer nekad neko neće biti fokusiran, pa će ostati na vama da pokušate da izbegnete udes. Pešaci isto tako nekad ne razmišljaju, pa je sve na vozačima. Biciklisti su sve prisutniji zbog gužvi i masovnog broja automobila na našim ulicama, pa i o njima moramo voditi računa, bar pola metra do metar njima je dovoljno.

Naravno, ono što vam svakodenvno pričaju u raznoraznim akcijama na televiziji, ALKOHOL jeste dozvoljen, ali ako ne vozite. Istina je da ne deluje na svakoga isto, da neko može više da popije, a neko manje, no to nije razlog da sednete u auto. Desiće vam se da vas motiviše da se trkate sa samim sobom, desiće se da vam refleksi popuste, desiće se da vam se prispava. Ništa od toga nije zanemarljivo.

Ako putujete daleko, vidite da ste se umorili, bolje stanite makar i pored puta gde je to dozvoljeno, spustite sedište i odspavajte. Time ćete neznatno produžiti vaše putovanje, ali ćete stići.

Nemojte, ukoliko posedujete “jak” automobil, pokazivati silu na putu i obilaziti i gde sme i gde nije pametno. Ne daj Bože da obilazite kolonu… Procenite pre obilaska da li možete bezbedno da izvršite preticanje i onda ako krenete, nemojte se usput preispitivati da li možete. To kolebanje je dosta često vaš najveći neprijatelj.

I poslednja stvar koju želimo da vam kažemo, kontrolišite ispravnost vašeg vozila uredno, ne zbog registracije, i prolaska tehničkog pregleda, već zbog svoje bezbednosti. Kočnice i gume se nameću kao glavne stavke, a pošto ide zima, nadam se da ćete poslušati naš savet i zameniti letnje pneumatike zimskim. Znamo da je kriza i da se nema, ali ovo nije hir nego potreba. Shvatite kao preventivu bolesti. Kao lek za duži život.

I za sam kraj, nismo mi dežurni moralisti i vaši roditelji, ali ipak, dajte sebi malo vremena da razmislite o ovim stvarima i počevši od sebe samog učinite puteve bezbednijim. Ima vremena i za brzu vožnju.

Text/ Photo: S. Ćosić / web izvori, abs

Slični tekstovi

Komentari