Menu

Lifestyle žene automobiliste

Lifestyle žene automobiliste

Kao neko ko je žensko u svetu automobilizma hiljadu puta osporavano je moje znanje o automobilima i hiljadu puta sam dobila pitanja kao što su ” Kako je biti žena okružena muškarcima i automobilima ? ” ili ” Kako to da voliš sve ovo ? “. Odgovore na ta pitanja pročitaćete u ovom tekstu. Žene, vi koje volite sve ovo, vama je posvećen ovaj tekst.

Biti žena u muškom svetu nije lako. Sve smo mi sestre, majke, devojke, žene nekog ko voli svog limenog ljubimca kao da mu je rod rodjeni. Sve smo se mi susrele sa trenucima u kojima nama voljeno muško biće ne prestaje da priča kako treba da kupi neki deo i kako će za taj deo dati ogromnu količinu para. Većini žena koje mi svi poznajemo je prva pomisao bila nešto kao ” Kakav je on idiot “, ali ima i nas žena izuzetaka koje podržavamo svaku takvu mušku odluku. Ima i nas kojima je zanimljivo da saznamo što više o nekom automobilu, ne smeta nam da budemo umazane uljem jer smo radile nešto oko istog, pomagale toj nama dragoj muškoj osobi i pokušale nešto da naučimo. Nije nam teško da odemo na neki skup kad naš brat ili dečko sa ponosom izlaže svoj auto, mi smo uvek tu da budemo uz vas i ponosne na vaš rad. I nas udara adrenalin dok gledamo trke ili drift. I neke od nas imamo želju da jednog dana odvozamo krug na Nurburgringu, našim automobilom na koji ćemo mi biti ponosne. Neke od nas smo deo nekih auto moto klubova i volimo kad su članovi tih klubova zadovoljni klubom jer ih smatramo delom naših porodica. Da, mi jesmo žene, nežne, emotivne, slabe ali i mi volimo isto što i većina muškog roda. Automobile.

Sećam se kada sam prvi put gledala trke na Mišeluku. Osećaj je meni bio neverovatan. Imala sam premalo godina da bih stvarno tu količinu ljubavi prema nekom skupu lima i delova razumela, ali sam znala da želim da znam i ja sve isto što i vi, kako da sama promenim gumu ili da proverim ulje ili šta da radim ako mi se akumulator isprazni ili šta znače sve one lampice koje imam na tabli. I jednog dana da odvozam i ja taj krug na Mišeluku. Imala sam tu sreću da imam brata kom to nije bilo smešno i koji je želeo neke stvari da mi pokaže i objasni. Vodio me je na trke, na druženja, satima sam sedela i gledala dok radi nešto oko svog ljubimca, petljala se u sve i svašta dok je radio, više mu smetala nego bila od pomoći, ali sam učila. Ljubav koju je on imao prema svom ljubimcu preneta je na mene. I eto me sad ovde, pišem tekstove koje verujem da većina muškog roda ne bi mogla da sastavi.

Upoznala sam devojku koja se takmiči u driftu, gledala sam milion i jedan put klipove Sabine Šmit kako vozi, videla sam sa kolikim ponosom u očima jedna devojka izlaže svoj auto na skupu, a ja sam devojka koja za vas piše tekstove o automobilima. Malo nas je, spadamo u grupu od 12 % žena na svetu koje vole sve ovo, ali postojimo. Kad kažem da mi je želja da jednog dana budem ponosna vlasnica Evolušna VII možete da se smejete, meni je to želja kao što je vama želja bila da vozite vašeg ljubimca. I uvek ćemo imati raspravu da li je bolji Japanac ili Nemac, verujte mi da skoro pa uživam u tim raspravama. Uživam i dok radim ove intervjue, pišem ove tekstove, informišem vas o svemu što se na našoj auto sceni dešava jer koliko zanima vas, zanima i mene. Koliko sve ovo volite vi, volim i ja.

U vašem okruženju sigurno svi imate bar po jednu ženu koja je uvek tu uz vas, koja dane i sate provodi sa vama u garaži, kojoj su oči pune suza radosnica kad osvojite neku nagradu, koja poslednji dinar daje vama za neki deo ili vas samo pažljivo sluša dok pričate o istom. Nismo mi pale sa Marsa, mi smo uvek tu i uvek uz vas, zato ovaj tekst i posvećujem svim ženama koje su mi slične jer su i one zaslužile da budu spomenute i dobiju svojih 5 minuta.

Do sledećeg čitanja želim da svi odvojite tih 5 minuta i posvetite ih baš toj ženi, jer, koliko god da vam možda ponekad ne izgleda tako, ona je ta koja je najponosnija na vas. Mojim dečacima, onima koji mene podržavaju u mojoj auto priči, želim da se zahvalim za podršku koju mi pružaju jer bez vas ja ništa od ovoga ne bih uspela.

Text/ Photo: Zorana L.P. / web izvori; speedhunter

 

 

 

 

Slični tekstovi

Komentari