Menu

Ko je zaista najbrži: Agera, Venom ili Chiron?

Ko je zaista najbrži: Agera, Venom ili Chiron?

Prema zvaničnim podacima iz Ginisove knjige rekorda, najbrži od ove trojice jeeeee…. ni jedan.
Trenutno, zvanično najbrži production car na svetu je Bugatti Veyron Super Sport 16.4 sa potvrđenom maksimalnom brzinom od 431 km/h.

U čemu je fora kad svi znamo da bi gore pobrojani trojac u naslovu morao biti brži od Veyrona koji pomenuti rekord drži još od 2010. godine?

Fora je u sledećem: da bi se određenom automobilu priznao rekord za Fastest Production Car, taj auto prvo mora da pripada toj kategoriji koja između ostalog nalaže: minimum 25 proizvedenih primeraka, odsustvo bilo kakve modifikacije koja je izvedena sa ciljem da se postavi rekord, sposobnost da prođe svaki zvaničan test ili inspekciju da bi dobio status street legal car.

Kako se sprovodi merenje?

Merenje mora biti nezavisno, na stazi u dva suprotna smera čime se poništava efekat vetra i eventualnog nagiba staze.

Na osnovu ovih kriterijuma, najbrži do sada je Veyron SS. Pomenuti model je proizveden u 30 primeraka, od kojih je sa 5 automobila uklonjen limiter (415 km/h sa limiterom iz bezbednosnih razloga). Koliko je rigorozna komisija Ginisa, najbolje govori činjenica da iz prvog nisu želeli da prihvate rekord zbog uklonjenong limitera da bi se naknadno prihvatio uložen prigovor i rekord ozvaničio.

Kakva je situacija sa Agerom, Venom-om i Chiron-om?

  • Ajd da krenemo od Hennessey Venom GT.

Sa svojih 1261 konjskih snaga, Venom je na zvaničnom testiranju nadmašio brzinu SS-a ostvarivši maksimalnu brzinu od 435 km/h. Međutim, kako vožnja nije ponovljena u suprotnom smeru i kako je merenje obavljeno u momentu kada je Hennessey imao proizvedenih svega 12 komada Venom-a, rekord nije priznat.

  • Koenigsegg Agera RS

Sa svojih 1360 konja Agera RS navodno može da postigne 450 km/h. Ovaj navod potiče od samog proizvođača, bez potvrde Ginisa. Takođe, ni jedan specijalizovani automagazin nije potvrdio navode o maksimalnoj brzini Agera RS.

Kad smo već Koeningsegg-a, tu je i model One:1 sa motorom iste snage kao i Agera od 1360 konja. Fabrika navodi da je maksimalna brzina ovog modela 440km/h, takođe bez potvrde Ginisa kao i ni jednog specijalizovanog časopisa.

  • Bugatti Chiron

Najjači od svih je Chiron sa svojih 1.500 konja, koji ima elektronski limitiranu maksimalnu brzinu od 420 km/h. Pretpostavka je da Chiron može da dostigne maksimalnu brzinu od 463 km/h! Kada planiraju da se upuste u obaranje sopstvenog rekorda postavljenog sa Veyron-om nismo uspeli da saznamo.

Za kraj šta reći osim zaključiti: zvanično prvi je Veyron, nezvanično prvi je Chiron. Obrni okreni Bugatti je u oba slučaja na tronu.


Text/Photo: Z.Glavaški/ web izvori

 

Slični tekstovi

Komentari