Menu

XE SV Project 8 će biti još brži!

XE SV Project 8 će biti još brži!

2016. godine Alfa Romeo je imala veliku vest. Giulia Quadrifoglio je postigao zvanično najbrže vreme u svojoj klasi na Nirburgringu – 7:32. Nedugo zatim, pojavio se Jaguar sa svojim XE SV Project 8 i uspeo da obori taj rekord. Ali to je bila samo pre-produkcijska verzija.
Sada Jaguar, iako ima fenomenalno vreme čak 11 sekundi brže od Alfe, ne namerava da stane. U SVO odelenju veruju da će Projekat 8 biti spreman da obori svoj rekord u junu kada počine (ograničena) serijska proizvodnja ovog modela.

“Pozitivna stvar kada ručno pravite samo 300 primeraka automobila je što razvoj tog modela traje tokom same produkcije,“ kaže Dejvid Puk, vođa Projekta 8 i dodaje, “A mi smo uradili upravo to. Opruge su postale čvršće kao i nosači motora. Poboljšane su kočnice, osećaj na samoj pedali i sada su performanse onakve kakve smo želeli da budu. Sve ovo je urađeno kako bi auto imao još bolji odziv na volanu i kako bi upravljivost bila bolja nego ikad.“ Tim takođe navodi velike izmene na softveru koji izvlači maksimum iz sportskog vešanja i aerodinamičkih dodataka ovog automobila.

Sa ograničenom serijom od samo 300 primeraka, Jaguar Projekat 8 računa kao serijski automobil, međutim, to je malo diskutabilno. Sa druge strane, McLaren je napravio samo 375 primeraka P1 modela pa njega opet svi računaju kao serijski automobil. Jaguar čak svojim kupcima nudi garanciju na 5 godina ili 100 000 pređenih kilometara. Mi bismo rekli da se ovo definitivno računa kao serijski automobil.

Izvor: Jaguar

Slični tekstovi

Komentari