Menu

WRC Meksiko: Sebastijan Ožije pobedom preuzeo vođstvo u šampionatu

WRC Meksiko: Sebastijan Ožije pobedom preuzeo vođstvo u šampionatu

Bez obzira na to što je bio u poziciji da startuje drugi na svim stazama, vozač M-Sporta je serijom fenomenalnih vožnji uspeo da izgradi prednost u odnosu na ranog lidera relija, Sorda i Citroenove vozače Mika i povratnika Leba.

Sordo je uspeo da zabeleži najbolja vremena u prve dve trke i tako petak završi prvi na tabeli ispred Mika, ali Sebastijan Leb je obeležio drugi dan svojim prvim nastupom još od Monte Karla 2015.godine, pobedivši u naredna dva testa. Mnogi navijači ove WRC legende su se ponadali da bi to mogao biti povratak u velikom u stilu.


Međutim i Sordo i Leb su imali identičan problem sa bušenjem prednje leve gume, što je omogućilo Ožijeu da se probije na vrh tabele. Od tog trenutka, Ožije beleži najbolja vremena na sledeća četiri testa i uvećava prednost u odnosu na Mika u Citroenu koji je uzgred bio drugi sve do dve staze pre završetka relija, kada je prevrnuo svoj Citroen, međutim, gledaoci su ga vratili na točkove i uspeo je da sačuva treće mesto. Možda bi prošlogodišnji osvajač Meksika bio i konkurentniji da se nije dva puta okrenuo na sedmoj i osmoj stazi koje je prilično dobro vozio, međutim, ovaj incident ga je definitivno izbacio iz borbe.

Ne računajući Sordov podijum, Hjundai je imao prilično frustrirajuć vikend. Belgijanac koji je pobedio u prethodnom reliju u Švedskoj, Tijeri Novil, imao je problema sa pumpom za gorivo, što je uzrokovalo gubitak pritiska goriva u motoru. Tu nije bio kraj problemima jer su se kasnije nastavili sa otkazivanjem servo upravljača kao i još jedan iznenadni gubitak snage motora.
Timskom kolegi Mikelsenu je tokom celog relija nedostajalo brzine tako da ni u jednom trenutku nije bio konkurentan. Završio je četvrti ispred Leba, dok je Novil uspeo da se popne do šestog mesta, uprkos problemima.
Tojota je imala nepremostivih problema sa pregrevanjem motora usled visokih temperatura i velike nadmorske visine, tj. retkog vazduha.

Ovo je inače prva pobeda za Ford u Meksiku još od 2004 godine kada je Marko Martin trijumfovao u Fokusu.
“Znao sam da me čeka težak vikend ovde i da ću morati da dam sve od sebe kako bih postigao dobar rezultat. Ni jednog trenutka nisam razmišljao o podijumu. Kada vozite protiv vozača koji imaju tako veliku prednost u odnosu na vas već nakon prvog dana, veoma je teško razmišljati o nadoknadi.“ – izjavio je Sebastijan Ožije nakon velike pobede.

Naredni reli vozi se na Korzici od petog aprila.

Text/ Photo: I. Jankovski / wrc

Slični tekstovi

Komentari