Menu

Tjeri Novil pobednik relija Švedske

Tjeri Novil pobednik relija Švedske

Završen je i drugi po redu reli WRC šampionata vožen u Švedskoj, a najbrži je ovoga puta bio vozač Hyundai Shell Mobis tima – Tjeri Novil! Ne samo što je pobedio, već je i postao tek treći osvajač relija Švedske koji nije stanovnik neke od Nordijskih zemalja, nakon Sebastijana Leba i Ožijea. Taj podatak ide u prilog izreci da reli Švedske ne dobija automobil, već isključivo vozač.
Kad smo Ožijea, branioca WRC titule i pobednika prošlog relija u Monte Karlu, ovaj put je prošao katastrofalno završivši na pretposlednjem mestu, a da pritom nije imao nikakvih problema sa automobilom. U čemu je bio problem? Sećate se da smo najavljivali fenomenalne uslove sa mnogo snega i snežnih bankina što će omogućiti vožnju neslućenim brzinama… Pa tako je i bilo, ali ne i za vozača koji je bio u obavezi da na svih 19 staza startuje prvi po svežem snegu i faktički očisti i utaba snežne staze za vozače koji su nastupali posle njega.


Iako stanje na tabeli možda ne govori tako, Oj Tanak sa svojim Yarisom je mogao ozbiljno ugroziti Novila. Na 5 staza je bio najbrži za razliku od Novila koji je najbolja vremena zabeležio na 4 staze, ali Tanak je doživeo nekoliko ekscesa zaglavivši se u dubokom snegu i tako izgubio previše vremena, što će reći da je za osvajanje Švedske presudna bila konzistentnost.

1. Thierry Neuville / Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) 2:23:23.8
2. Craig Breen / Scott Martin (Citroen C3 WRC) +22.7
3. Andreas Mikkelsen / Anders Jaeger (Hyundai i20 Coupe WRC) +32.0
4. Hayden Paddon / Sebastian Marshall (Hyundai i20 Coupe WRC) +48.6
5. Mads Østberg / Torstein Eriksen (Citroen C3 WRC) +56.8
6. Esapekka Lapp / Janne Ferme (Toyota Yaris WRC) +1:05.8
7. Jari-Matti Latvala / Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) +2:03.3
8. Teemu Suninen / Mikko Markkula (Ford Fiesta WRC) +2:20.5
9. Ott Tänak / Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) +3:41.3
10. Sébastien Ogier / Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC) +4:24.9
11. Elfyn Evans / Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC) +4:53.7 

Prvog dana održavanja relija, tj. u četvrtak smo imali noćni super specijal vožen na hipodromu gde je publika mogla sa tribina da prati okršaje “jedan na jedan“. Vozač Toyota Gazoo Racing tima, Oj Tanak je izašao kao pobednik, a rezultatom su ga pratili Latvala i Ostberg. S obzirom na to da je vožena samo jedna staza, pravi početak je tek usledio narednog dana.
U petak je već bilo jasno da Ožije neće uspeti da izgradi pobednički niz i dan je završio na poslednjem mestu izgubivši previše vremena, a tokom narednih dana je ta prednost nastavila tendenciju rasta. Staze su bilo prilično natovarene snegom i vozilo se suludo brzo šumama Švedske i Norveške. Novil je uspeo da izgradi prednost i dan završi sa prednošću od 4.9 sekundi u odnosu na timskog kolegu Mikelsena.


Subotu je Novil takođe završio na prvom mestu i prednost podigao na 22.7 sekundi iako u pojedinim trenucima nije sve izgledalo tako izvesno jer je imao problema sa ručicama za promenu brzina kao i jedno uletanje u dubok sneg, gde je takođe na istom mestu njegov timski kolega Mikelsen pogrešio, pa je tako ovoga puta drugu poziciju prepustio vozaču Citroena, Kregu Brinu.


Verovatno najzanimljiviji detalj ovog relija za publiku odigrao se istog dana, a to je preletanje preko “Kolinovog grebena“, čuvene skakaonice na stazi nazvane po Kolinu Mekreu, gde se organizatori dodeljuju nagradu vozaču koji uspe da ostvari najduži let. Kao i prošle godine i ovoga puta je pobednik bio Ostberg sa svojom Fiestom i identičnim rezulatom od 42 metra. Rekord iz 2016.godine od 45 metara i dalje drži Ejvind Brinildsen.

Poslednjeg dana su vožene samo dve staze tako da je pitanje pobednika već bilo jasno.
“Ovo je bio neverovatan vikend. Nismo očekivali da će se voziti ovako brzo ove godine, ali naš tim i automobil su nam dali šansu da se borimo za pobedu. Pobedu smo zaslužili i prošle godine, ali ove pogotovo“ – rekao je Tjeri Novil.

Sledećeg meseca WRC karavan se seli u Meksiko, a program počinje 8. marta kada ćemo imati prilike da vidimo vozače kako se snalaze na šljunkovitoj podlozi.


Text/ Photo: I. Jankovski/ wrc.com


Slični tekstovi

Komentari