Menu

Tesla Roadster – Dominacija Tesle?

Tesla Roadster – Dominacija Tesle?

Pomislićete da nas Tesla finansira i da plaća da svako malo o njoj pišemo. Nažalost, daleko je to od istine, iako bi nam dobro došle neke parice. Nije se Petrolheads ekipa prodala za malo struje, iako zima dolazi, ali zato valja pojačati grejanje. Razlog zbog kojeg opet moramo pominjati Teslu je što je niotkuda predstavljen novi model. I to kakav!

Dakle, Tesla Motors ima novi model, i to krajnje jednostavnog naziva – Roadster. Model obiluje impresivnim ciframa, barem na papiru, a kako će biti u praksi ostaje da vidimo. Znate i sami da je najveći limiti današnjih električnih automobila radijus kretanja, odnosno dugo punjenje za ne baš veliki broj pređenih kilometara.

Tesla Roadster nema problema sa baterijama, jer je najavljena autonomija od čak 1000km. Ovo je omogućeno većim kapacitetom baterija koji iznosi 200kW (duplo veća od modela S P100D).

Međutim, postoji još jedan podatak kojim Tesla itekako može da se pohvali: 10.000 Njutna obrtnog momenta! Da da gospodo, Tesla Roadster ima ni manje ni više nego upravo toliko!

Kada su performanse u pitanju, situacija je sledeća: Roadster može da potegne do 100km/h za manje od 2 sekunde (0-60 mph za 1.9s), kao i ubrzanjem do 160km/h (100mph) za 4.2 s. Ovo je za oko pola sekunde brže od modela S P100D.

Maksimalna brzina? 250. Nije mnogo? Ah da, zaboravio sam da dopisem- milja na sat! (400km/h!)

Da podsetimo, Model S P100D je već ranije ponižavao sve na drag trkama, a dok je za Roadster najavljeno vreme od 8.9 sekundi na ¼ milje.

Inače da ne bude zabune – ova verzija nosi fabrički naziv 2.0, jer je prva generacija Roadster-a već predstavljena 2008. godine kao prvi model iz Tesla Motorsa. Prva generacija završila je proizvodnju 2012., dok će druga startovati tek 2020. Cena za prve modele će iznositi oko 250.000 evra, što je za neke mnogo, ali kada se pogledaju i drugi automobili koji imaju slične performanse, ovo je krajnje smešna cena.

Roadster je najavljen kao kupe sa 2+2 sedišta, što znači da mogu da se prevezu 4 osobe. E sad, vlasnik Tesla Motors-a Ellon Musk nije krio podatak da će osobama pozadi biti malo teže, jer tu i nema baš mnogo prostora. A vi možete da volite Teslu ili ne, autor  ovog teksta bi radije kod sebe video neki Ferrari ili Lamborghini, ali moramo poštovati ove brojke, kao i inovacije koje donose na tržište.

Text/Photo: S.Ćosić/ web izvori

Slični tekstovi

Komentari