Menu

Svetski, a naš:Stefan Sajić-šampion Pirelli World Challenge-Touring Car

Svetski, a naš:Stefan Sajić-šampion Pirelli World Challenge-Touring Car

Ko je Stefan Sajić? Srbenda iz Čikaga, koji ima 27 godina, vlasnik je garaže Zima Motorsport koja se bavi preradama automobila i aktuelni je šampion Pirelli World Challenge u klasi Touring Car.

Stefan se u Ameriku doselio sa 6 godina, a iste godine započeo je svoju trkačku karijeru: od 1996-2007 godine vozio je World Karting Association Championship. Prvu titulu osvojio je 1998-e godine, a potom su usledile nove, između ostalih i tri titule ICC Shifters za redom, u periodu od 2005-e do2007-e godine.

Sa 17 godina učestvovao je u Red Bull CHALLENGE konkurišući za mesto u F1 Torro Rosso timu.

Od 2006 do 2007 vozio je Formula Renault Championship.

2010-e godine, otvara garažu ZIMA MOTORSPORT i formira istoimeni tim. Garaža bazira svoj rad na modifikacijama kako trkačkih tako i serijskih automobila.

Zatim 2012 prelazi u Skip Barber National seriju i osvaja prvo mesto u šampionatu. Iste godine, uporedo je vozio i Formula Star Mazda Championship u kojoj na kraju sezone osvaja 2 mesto u generalnom plasmanu.

Krajem 2012-e godine prelazi u National Auto sport Association, German Touring Series, u kojoj sa kolima BMW E46 M3, osvoja titulu za sezonu 2012-2013.

U sezoni 2015-2016 prelazi u Pirelli World Challenge u Touring Car, u kojoj nastupa sa automobilom BMW M235iR. Osvaja titulu te sezone.

U ovoj sezoni je ostvario je jedno drugo i jedno četvrto mesto. Trenutno se u generalnom plasmanu nalazi na 5-oj poziciji.

Od 29. Septembra do 01. Oktobra, Stefan će voziti trku u Wisconsin državi, trka pod nazivom Road America, u mestu Elk Hart Lake. Rezultate ove trke, kao i nastavak šampionata i dalji tok Stefanove karijere, pratiće portal PH, jer je greota da rezultati ovog takmičara ne budu propraćeni u Srbiji, jer Stefan, iako godinama živi i radi u Americi i dalje ponosno vozi pod Srpskom zastavom.

Tekst: Z. Glavaški
Photo: web

Slični tekstovi

Komentari