Menu

WRC: Sebastijan Ožije pobednik Monte Karla

WRC: Sebastijan Ožije pobednik Monte Karla

Nestrpljivo smo iščekivali novu sezonu WRC šampionata, ali vredelo je! Monte Karlo se ove godine pokazao kao izuzetno veliki izazov, za većinu vozača bio je potpuna enigma, ali ne i za velikog šampiona kakav je Ožije. Već na prvoj stazi koja se vozila u četvrtak noću vozači su morali da pokažu sve što znaju. Pojedini delovi staze bili su okovani ledom, bilo je okretanja i ispadanja sa staze iako se vozilo veoma polako i oprezno. Pojedini vozači su pribegavali taktici da gaze što više po snegu izbegavajući led ali u mnogim slučajevima ni to nije pomoglo. Mrak i slaba vidljivost se ne može rečima opisati, najbolje da pogledate snimak ispod. Uprkos sporoj vožnji i jednom okretanju na ledu, Ožije je na kraju dana ipak imaoprednost od 17.3 sekundi u odnosu na drugoplasiranog Mikelsena iz Hyundai Motorsporta.

Jedna od specifičnosti Monte Karla jeste nepredvidivost planinskih vremenskih uslova. Meteorolozi su za drugi dan relija predviđali padavine pa su se vozači najčešće odlučivali za kombinacije Michelin-ovih mekih i ultra-mekih pneumatika, međutim, padavina nije bilo ni na vidiku! Najveći deo tri staze ukupne dužine 45km bio je potpuno suv, što je opet uzrokovalo nešto sporija vremena. Ožije je ponovo završio dan na prvom mestu, ali uz poteškoće pošto je u jednoj deonici završio u kanalu.

Uspeo je da nastavi trku i održi prednost, ali je ona na kraju dana bila 14.9 sekundi a mogla biti verovatno i blizu 60 sekundi. Iza njega se ovaj put našao prošlogodišnji timski kolega Oj Tanak iz Estonije, a ove godine debitant u Toyoti Yaris. Fenomenalno je odvozao sve staze i uspeo da se popne sa petog na drugo mesto.

Treći dan je bio prelep za gledanje jer smo imali dosta snega. Ožije, koji je rođen nedaleko od mesta održavanja ovog relija, na prvom brzincu je gledaocima priredio pravu predstavu i svoju prednost u odnosu na Tanaka uvećao na minut i 18.4 sekundi! Majstorija, nema šta. Nakon toga, mogao je sebi da priušti opušteniju vožnju i tako je Tanak besprekorno odvozao naredna dva brzinca završio na prvom mestu i smanjio zaostatak na 33.5sekundi.

Ipak, poslednjeg dana, Tanak nije uspeo ozbiljnije da ugrozi domaćina ovog relija koji je bez greške odvozao i poslednje kilometre i uvećao prednost na kraju dana na čak 58.3 sekunde. Potpuno zaslužen podijum za sva tri vozača, uključujući i Latvalu. Treba uzeti u obzir da Tanak vozi prvi reli ove godine u novom timu i novom automobilu, stoga, očekujemo veliku borbu za prvo mesto u narednim trkama.

Generalni plasman:


“Reli Monte Karlo je specijalan događaj za mene. Uvek se osećam sjajno ovde i veoma sam srećan zbog još jedne pobede. Bio je veoma težak vikend. Uvek morate biti spremni na različite teške uslove, ali ovo je bilo ekstremno teško. Nikada kao sada nisam imao toliko problema oko izbora guma. Sve se svelo na smanjivanje broja grešaka, ja sam uspeo da ih napravim manje nego ostali i pobedio sam.“ – rekao je Sebastijan Ožije.

Sledeći reli se vozi u Švedskoj i na programu je od 15. do 18. februara.

Text/Photo: I. Jankovski/ wrc.com

Slični tekstovi

Komentari