Menu

Reli Dakar 2017

Reli Dakar 2017

Ajd prvo malo o istoriji: ideja o trci je rođena 1978. godine, nakon što se vozač Tjeri Sabin izgubio u pustinji i zaključio da bi bilo sjajno organizovati reli kroz pustinju. Reli je u početku vožen od Pariza do Dakara, međutim usled pretežno političkih uticaja, putanja, polazište i cilj su se menjali tokom godina, što se odražavalo u čestim prolazima kroz Alžir tokom ranih godina relija zbog kolonijalnih veza Francuske (kao osnivača relija) i Alžira.
Trka je poslednji put krenula iz Pariza 1994. godine, kada se i okončala u francuskoj prestonici, ali je tada zbog pritužbi Pariskog gradonačelnika cilj izmešten sa Jelisejskih polja u Evrodiznilend odnosno na periferiju. Zbog toga se od 1995. godine menjaju putanje relija, ali se Dakar kao cilj ili jedno od usputnih stanica zadržao skoro sve vreme (sa izuzetkom 2003. godine).

photo:www.dakar.com

photo:www.dakar.com

Hjubert Oriol je 1992. godine postao prvi vozač koji je osvojio Dakar reli i na dva i na četiri točka. Kasnije je to pošlo za rukom i Stefanu Peterhanselu, koji poslednjih godina, ali i ove dominira na Dakar reliju.

Reli je 2009-te godine prvi put vožen u Južnoj Americi, kasnije još nekoliko puta, a 2017-te se ponovo vozi na ovom kontinentu pa je ovogodišnja ruta obuhvatila prolaz kroz tri države: Paragvaj, Bolivija i Argentina.

Posle prvih 6 dana (reli je startovao 2.Januara, danas je slobodan dan), vodeći u generalnom plasmanu je Peterhansel u Pežou sa 1minut i 9 sekundi prednosti ispred Loeb-a. Trećeplasirani  Despres u Pežou zaostaje 4minuta i 54 sekunde za prvoplasiranim. Zanimljivo je da De Rooy (Iveco), vodeći u klasi kamiona zaostaje svega 4 minuta u odnosu na Peterhansela u automobilu.  Drugo i treće mesto u klasi kamiona su zauzeli Nikolaev i Sotnikov u kamionima marke Kamaz.

photo:www.dakar.com

photo:www.dakar.com

Kod motora situacija je šarenija: vodeći je Sunderlend na KTM-u, drugo mesto Quintanila na Husqvarna-i, treći Van Beveren na Yamahi.  Naš predstavnik Gabor Saghmeister (KTM) je trenutno na 89-toj poziciji u klasi motocikala sa zaostatkom od nepunih 9 sati za vodećim Sunderlandom.

Reli se sutra nastavlja iz La Paz-a 7-im brzinskim ispitom i završava 14,Januara do kada će se izvesti preostalih 6.

Sve detalje o Reliju Dakar možete pratiti na oficijalnom sajtu relija:

http://www.dakar.com/index_DAKus.html

tekst i photo:www.dakar.com; wikipedia

Slični tekstovi

Komentari