Menu

Predstavljen novi Volvo V60

Predstavljen novi Volvo V60

Ovaj automobil je dokaz da Šveđani i dalje umeju da naprave fenomenalan karavan. A kad to čujete od osobe koja osim Audi RS6, RS4 i eventualno Porsche Panamera Sport Turismo nije rekla ni za jedan drugi da je lep, znajte da su potrefili sa dizajnom.

Na prvi pogled deluje kao i ostatak game koja je dizajn “pozajmila” od modela XC90. Međutim nije baš sve tako jednostavno, jer ovo su auti, a ne figure od plastelina pa da se to oblikuje u 5 minuta. Automobil koji podseća na krosover, a ipak je luksuzna limuzina koja može da prođe kuda prosečni Evropljanin ide. Može udobno da smesti muža, ženu i dva ipo deteta sa sve stvarima za neko putovanje.

Iako ovaj model nije bio jedan od važnijih za Volvo, već je debitovao 2011. godine, očigledno je dobro prošao pa je zaslužio i redizajn, ali i kvalitetnije elemente. Sad već deluje dosta ozbiljno i luksuzno. Procena Šveđana je bila da se može uklopiti ispred svake lepe kuće u predgrađu, a to sve od američkih pa do ultra modernih kuća u Švedskoj, a samim tim bi se uklopio i ispred kakve vile na Senjaku ili Dedinju, a ni ispred Džerija vas ne bi bilo sramota.

Karakterističan Volvo dizajn primenjen i na ovaj model koji je mešavina prednjeg dela sedana na platformi krosovera sa elementima SUV-a. Ističu se prelepa led svetla koja označavaju Torov čekić, ali i oštre linije, prelepa hromirana rešetka, kao i ogroman Volvo logo. Zadnji kraj liči na starijeg brata XC90, i odlično se uklapa.

Paleta motora kod modela V60 biće raznovrsna, a za početak su u ponudi T5 i T6 benzinci, D3 i D4 dizeli sa pogonom na prednji pogon, ali i T4 benzin + plin opcijom koja stiže 2019. godine uz izbor manuelnog ili automatskog menjača.

U skladu sa tim da Volvo želi da postane prvi proizvođač koji će u svojoj ponudi imati sve električne automobile do 2019, nudi se i T6 plug-in hibrid benzinac sa pogonom na svim točkovima koji će proizvoditi 340 konja, dok će T8 hibrid imati 390 konja.

O spoljašnjem izgledu se može dosta polemisati, ali ni unutrašnjost nije zanemarljiva. Naprotiv, enterijer je ono što je uvek bila odlika Šveđana, a tu je kvalitet sinonim za enterijer. Kada su redizajnirali svoje modele u prethodnim godinama, Volvo je želeo da zadrži tu severnu jednostavnost i eleganciju. Primetan je veliki infotejment sistem nalik na Teslu, mada je ovde sve to mnogo elegantnije odrađeno, sa velikim ventilacionim otvorima. Nema dugmića koji bi vam odvlačili pažnju.

Volvo je implementirao ovde i svoje napredne sisteme koji će pomagati putnicima da budu što bezbedniji. Jedan koji se ističe je Autobrake sistem koji prepoznaje pešake, bicikliste, kao i velike četvoronoge životinje koje bi pretrčavale put. Ne znamo da li bi baš prepoznali srnu ili neko pseto koje obično izleti u našem okruženju, ali zaustaviće auto da ne udarite u drugi ukoliko vama iz nekog razloga to promakne.

2019 Volvo V60 će biti dostupan za prodaju, za iznajmljivanje ili preko pretplatne usluge “Care by Volvo”. Vozači će morati da vode računa samo o gorivu ukoliko se odluče za mesečnu pretplatu, za sve ostalo brine Volvo. Sistem je osmišljen tako da plaćate pretplatu kao što to sad radite za mobilne telefone, samo što vas auto neće izneveriti u gradu, na planini ili negde u pustinji ukoliko se odlučite da idete i tamo. Prodaja počinje krajem godine, pa ako vam se dopada, prijavite se, mislimo da nećete pogrešiti.

Text/ Photo: S. Ćosić/ web

Slični tekstovi

Komentari