Menu

Porsche rekao NE dizel motorima!

Porsche rekao NE dizel motorima!

Ako se sećate kada smo pisali  o novom Porsche Cayenne sa samog predstavljanja modela u Srbiji, pričali smo kako su u ponudi samo benzinci, kako će biti uskoro i hibridnih pogona, ali i kako je znak pitanja da li će biti dizel motora.

Da, bili su pod znakom pitanja, iako je Porsche imao dosta uspeha sa svojim, pardon, Audijevim dizel motorima, rešili su da to zaborave. Akcenat će biti na novim turbo motorima, a očekuje se sve više novih elektro-benzin kombinacija.

Naravno, ova oseka dizela se ne može momentalno očekivati, iako iz Porsche-a tvrde da novi Cayenne nije ni nuđen sa dizel agregatima, ali Panamera i Macan jesu. Zbog ovih modela i zaostalih modela na lagerima kod dilera biće ih još u ponudi, ali to je to- još malo pa nestalo!

Porsche se na ovakav potez odlučio iz više razloga. Prvi, ne prave dizel motore, već su koristili Audijeve. Drugo, Porsche je poznat sportski brend, a kao svaki petrolhead i sam više volim zvuk benzinca nego “dizel takt”. Za imidž je bolje da tu budu performantni benzinci i elektrifikovani benzinci. Treće, smanjila se potražnja za dizel vozilima, a svakodnevno eksponencijalno raste potražnja za benzin+struja varijantama. I četvrto, ali i najvažnije, dizel motori zahtevaju usavršavanje, a to za Porsche koji, kako smo već rekli ne proizvodi svoje dizel motore, je gubljenje vremena, a i košta.

Poslednja stvar u koju mi verujemo, afera Dieselgate je takođe doprinela ovakvoj odluci, jer podsetićemo se koliko je para potrošeno na kaze iz grupacije Volkswagen. Čist obraz i profit deluju kao stvari koje su ovaj kurs usmerile još više ka elektrifikaciji.

Da li vam se sviđa vest ili ne, to je na vama, ono što znamo je da će svaki model podleći elektrifikaciji, pa i 911. Boxster/ Cayman varijanta je pretrpela downsizing pa sad imaju motore od 4 cilindra. Mision E je glavna stavka koja zanima Porsche, a to je i putokaz kuda oni idu.

Text/ Photo: S. Ćosić/ web

Slični tekstovi

Komentari