Menu

Paradoks ili još jedan pametan potez?Tesla usporava svoje automobile!

Paradoks ili još jedan pametan potez?Tesla usporava svoje automobile!

Tesla Motors je već poznat proizvođač u svetu automobila, što zbog štedljivih automobila, ekološki podobnih (uprkos pričama kako sama proizvodnja struje koja je potrebna za pogon je ekološki veći problem od izduvnih gasova automobila sa unutrašnjim sagorevanjem), a opet sa vrhunskim performansama.

Baš te performanse mnogim korisnicima su zadavale problem, pa se Tesla pozabavila izradom novog softvera koji bi, koliko god to zvučalo paradoksalno, omogućio “nežniji” start.

Takozvani “Chill mode” je namenjen modelima S i X, koji da ne grešimo dušu i ubrzavaju zaista impresivno i to bez rasipanja obrtnog momenta ili proklizavanja točkova.

Dizajn Tesli je minimalizovan, odnosno sve što vam treba se nalazi na ogromnom ekranu na dodir. Tu bi trebalo da se pojavi notifikacija za nadogradnju softvera i da se instalira ova nova opcija za koju kažu da je namenjena pametnijoj vožnji kao i neka vrsta komforne vožnje za putnike.

Ovo u današnje vreme i nema smisla, jer se gotovo svi proizvođači takmiče za parče tržista nudeći u svim svojim segmentima automobile koje unapređuju da budu lepši, brži, luksuzniji, kvalitetniji… I onda se pojavi Tesla koja želi da uspori svoje modele…

Zvuči suludo ili ipak ne, ako pogledamo model S 100d koji može da ubrza do 100km/h za čak 2.5 sekunde, što je najbolje ubrzanje među automobilima na tržištu. Zamislite da svakodnevno vozite automobil koji za tako kratko vreme dostiže ogromne brzine, možda biste u jednom trenutku naišli na problem. Tako su razmišljali i oni.

Pored ovog dodatka, tu je i olakšani ulaz i izlaz iz automobila. Dakle, kad hoćete da izađete iz automobila, sedište i volan se pomere tako da vam omoguće lagodan izlazak, automobil pamti vaša podešavanja, tako da sledećim ulaskom i pritiskom na kočnicu sve se vraća u poziciju u kojoj ste ostavili automobil pre izlaska.

Možda vam sve ovo suludo zvuči. Možda posmatrate ovo kao još jedan od američkih hirova, ali mi podržavamo svaku dobru ideju, pa tako i olakšano korišćenje automobila.

Text/ Photo: S. Ćosić / web izvor

Slični tekstovi

Komentari