Menu

Novi Alfin SUV će imati hibridni pogon

Novi Alfin SUV će imati hibridni pogon
Ali ne i plug-in hibridni sistem…
Alfa Romeo uveliko radi na svom novom SUV-u koji će ujedno biti najveći u ponudi i možemo ga očekivati u prodaji kroz dve do tri godine, međutim, iako najveći, po svemu sudeći neće biti i najžedniji. Naime, ovaj model će biti prvi Alfa Romeo sa hibridnim pogonom i to onim tipom koji nema samo cilj da štedi, već i da pojačava performanse.
Vesti dolaze od Alfinog tehničkog direktora Roberta Fedelija koji je izjavio za AutoExpress da je 48-voltna hibridna tehnologija kombinovana sa električnim kompresorom nešto što se može primeniti na vozilu tako da ne gube ništa. Tako opremljen dvolitražni turbo četvoro-cilindraš može dostići snagu i do 400ks naspram dosadašnjih 280ks koji imaju u ponudi.
Očekuje se da će novi SUV biti blizak Stelviu, ali sa većim međuosovinskim rastojanjem i sedam sedišta što će ga učiniti konkurentom modelima poput Volvo XC90, Audi Q7 i BMW X7 čiji početak prodaje očekujemo.
Alfin potez da primeni ovu tehnologiju nije više neka novotarija, mnogi proizvođači se odlučuju na ovaj potez jer je je sve teže zadovoljiti potrebe kupaca za niskom potrošnjom i ujedno zadržati performanse. Delphi koji snabdeva proizvođače komponentama za hibridne sisteme predviđa da će udeo ovih sistema 2025. godine biti 54% svetskog tržišta novih automobila, kao i da će do tada postati jeftinija od dizel tehnologije.
Ali sve ovo ne znači da će Alfa Romeo pojuriti brže-bolje ka potpunoj elektrifikaciji. Fedeli kaže da bi se plug-in hibridni sistem kosio sa Alfinom tradicijom. Istina, za prave ljubitelje ovog brenda slika na kojoj Alfa Romeo stoji prikačen za strujni šteker bi izazvala samo neprijatnost.
Text/ Photo: I. Jankovski / web

Slični tekstovi

Komentari