Menu

Kinezi su spremni da pokore Evropu! Upoznajte Lynk & Co. 02

Kinezi su spremni da pokore Evropu! Upoznajte Lynk & Co. 02

Upoznajte Lynk & Co. 02 drugi automobil kineskog brenda orijentisanog prvenstveno mladima. Znam da sada prevrćete očima jer se radi o brendu koji dolazi iz Kine, ali šta ako vam kažem da je vlasnik ove kompanije automobilski gigant Geely, koji pored ove firme poseduje Volvo, Lotus i 9.7% udela u Daimleru? I ja sam prevrtao očima dok nisam video fotografije…
Setite se samo kako je izgledalo tržište mobilnih telefona. U početku su kineski brendovi izazivali podsmeh, nakon toga su polako počeli da izbacuju respektabilne modele po pristupačnim cenama, a sada imaju poptuno ravnopravne brendove kako po ceni tako i po kvalitetu. Po svemu sudeći, blizu smo da sličan scenario zadesi i autoindustriju.

Ovaj kompaktni krosover je možda više kupe alternativa prethodnog modela 01 koji je počeo da se prodaje u Kini prošle godine i spreman je za prodaju u Evropi 2019. godine, a u planu je proširenje i na tržište SAD.
Lynk & Co. još uvek nije otkrio specifikacije modela 02, ali za očekivati je da se poklapaju sa modelom 01. Oba automobila koriste istu CMA modularnu platformu razvijenu od strane Volvoa i Geelya. Volvo je koristi za svoju novu generaciju kompaktnih modela, kao što je XC40.

Za očekivati je paletu od više motora, uključujući i hibrida, a možda čak i poptuno električnu varijantu. Šef Lynk & Co. Alan Vizer izjavio je da će se kompanija fokusirati na hibridni pogon kada je u pitanu evropsko tržište. Takođe je rekao da će se verzije za evropsko tržište ujedno i proizvoditi u Evropi. Volvo je već objavio da će proizvoditi neke modele za Lynk & Co. U svojoj fabrici u gradu Gent u Belgiji. U toj fabrici se trenutno proizvode kompaktni modeli poput V40, XC40 kao V60 koji je na istoj platformi.

Lynk & Co. Planira da napravi revoluciju kada je u pitanju način prodaje automobila. Naime, oni planiraju da svoje automobile prodaju u popularnim šoping centrima, umesto u tradicionalnim dilerskim kućama. Prva prodavnica u Evropi biće otvorena u Amsterdamu. Ostale potvrđene lokacije su Barselona, Berlin, Brisel i London, a takođe je u planu prodaju putem web sajta.

Lynk & Co. Ima fiksnu cenu za sve svoje automobile i neće biti različitih nivoa opreme kao ni dodatnih opcija. Takođe, obećali su da će njihova vozila imati doživotnu garanciju, ali još uvek ne znamo sve detalje po tom pitanju.
Još jedna stvar u kojoj bi ova kompanija postala pionir jeste plan da svi automobili ovog proizvođača budu umreženi kako bi korisnici razmenjivali različite informacije, poput stanja na putevima, gužvi u saobraćaju, slobodnim parking mestima itd.

Tekst/Foto: I.Jankovski/MotorAuthority

Slični tekstovi

Komentari