Menu

Jaguar XE SV Project 8 – Najbrža limuzina Nirburgringa!

Jaguar XE SV Project 8 – Najbrža limuzina Nirburgringa!

Setimo se šta se desilo pre samo par meseci kada su Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio i Honda Civic Type R postavili svoje rekorde na Nirburgringu? Pa goreli su forumi i društvene mreže. Bile su to epske rasprave između samuraja, vagenovaca i milaneza. Te ovaj je vozio na slikovima, te ovaj je znatno olakšao auto… ma leteli su dugmići tastatura. A onda je sve to utihnulo… Nastupila je neprijatnost, hitri prsti su od jednom atrofirali i kao da su se privatnim porukama svi dogovorili i obavezali da o tome javno neće govoriti.

Partibrejker je stupio na scenu i to u velikom stilu! Sa sve cilindrom, monoklom, muštiklom, kišobranom i u ručno krojenom odelu najfinijeg materijala.

Dugo smo čekali da Jaguar predstavi pravu sportsku verziju svog XE sedana, još od 2014. godine kada je predstavljen. Sada je tu napokon tu i to u ograničenoj seriji – Jaguar XE SV Project 8!
Ono što je naše forumaše i velike poznavaoce automobilskih prilika nateralo na ćutanje je zapravo impresivno vreme postignuto na stazi Nirburgring od 7 minuta i 21.23 sekunde, što ga čini najbržim ne-trkačkim Jaguarom i sedanom sa najbržim krugom na 
‘Ringu. Vreme je za 11 sekundi brže u odnosu na prethodni rekord koji je postavila Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio.


XE SV Project 8 je ručno napravljen od strane Jaguar SVO (Special Vehicle Operations) odeljenja i serija je ograničena na samo 300 primeraka koji će se naći u prodaji. Pogoni ga 5.0 supercharger V8 sa 600 konjskih snaga i 700Nm obrtnog momenta. Takođe, poseduje pogon na sva četiri točka i od 0-100 dostiže za 3.7 sekundi a maksimalna brzina je 322km/h.

Cena ovog modela ograničene serije je 170 000 evra.

 

 

Text/ Photo: I. Jankovski / gtspirit

 

Slični tekstovi

Komentari