Menu

Elegancija na struju

Elegancija na struju

Nekada smo imali muziku na struju, a danas, ako je sudeći po sve većem broju električnih vozila, tišinu na struju. Samo zvuk kamenčića koji izleću ispod točkova usled masovnih obrtnih momenata elektromobila.

Elon Musk je postavio domaći zadatak, a konkurencija je tu da proba da ga reši u svoju korist. Za sada, hrabrost je skupio samo Aston Martin koji planira rivala Tesla Roadsteru.
Britanci su najavili elektrifikaciju kao i model Rapid E koji će biti proizveden u samo 155 primeraka, a glavna meta će mu biti Tesla Roadster druge generacije.

Glavni čovek Aston Martina govorio je o stvarima koje su jako bitne kada pominjemo električne automobile, a to su baterija, na koju svi polažu nade (proširenje radijusa kretanja je imperativ), masa vozila i otpor vazduha. Gospodin Andy Palmer je napomenuo da su oni dobri u gotovo svim tim stvarima tako da im “teren” nije nepoznat.

Novi Aston Martin bi morao biti lagan, zato će se koristiti aluminijumska platforma koja je već poznata iz DB 11 modela, kao i novog Vantage-a. Ovo bi takođe značilo i smanjenje troškova izrade, jer ne mora da se istražuje sve iznova. Ono što je zanimljivo je to da će kupci moći da biraju veličinu baterije. Sama baterija u zavisnosti od mase može dodatno otežati ili olakšati automobil, pa će se kupcima izaći u susret sa opcijom da auto može da ide na duže distance ili da bude agilniji.

Za sada nema nikakvih zvaničnih informacija u vezi motora ili prenosa, sama činjenica da planiraju konkurenta Tesla Roadster-u govori da bi morao imati mnogo Nm obrtnog momenta, kao i to da ubrzanje do 100 km/h mora iznositi oko 2 sekunde.

Sama prodaja neće početi pre 2020. godine, a do tad Aston Martin planira nove modele na svakih 12 meseci. Biće zaista zanimljivo!

 

Text/ Photo: S. Ćosić /web izvori

Slični tekstovi

Komentari