Menu

Alfa Romeo prodao 62% više vozila u odnosu na prethodnu godinu

Alfa Romeo prodao 62% više vozila u odnosu na prethodnu godinu

Opet ćemo se malo baviti brojkama, ali ovaj put samo sa Alfinim. Alfa Romeo je nama posebno interesantan za analizu iz ove perspektive jer je u našoj zemlji veoma popularan i cenjen brend. Gotovo je nemoguće provozati se makar i do prodavnice a ne videti neki od modela ovog brenda. Moglo bi se reći da je naša zemlja fenomen po tom pitanju, jer Alfa Romeo godinama u nazad muku muči sa prodajom na globalnom tržištu. Poslednjih desetak godina uglavnom se vrte oko brojki od 60 do 150 000 prodatih jedinica godišnje. Koliko je to mala brojka za jedan brend najbolje opisuje podatak da je Fiat 500L bio prodavaniji u poslednje 4 godine od svih Alfinih modela. Dakle samo jedan model i to iz kragujevačke fabrike je bio traženiji od svih Alfinih!

Imajući to u vidu, ovih 62% rasta više ne zvuči tako fascinantno, zar ne? To verovatno misli i direktor FCA Serđo Markioni jer je prošle godine izjavio da očekuje prodaju od 170 000 primeraka. Prema dosadašnjim podacima, iz tri italijanske fabrike izašlo je 150 722 vozila, u odnosu na 93 117 koliko je prodato 2016. godine. Svejedno, napredak je evidentan iako možda nije na očekivanom nivou a za to su najzaslužniji novi modeli Giulia i Stelvio. Uloženi su veliki napori ne samo na polju unapređenja performansi već i u marketinškom pogledu. Takođe, na vreme su prepoznali koliko je važno imati u ponudi model iz SUV segmenta, pa je tako nastao Stelvio, pravi vozački SUV. Iako je u svom segmentu imao “lošu” prodaju, ipak se radi o trenutno izuzetno traženoj klasi automobila pa je tako značajno uticao da se ovaj procenat popne na 62%.

Kada je u pitanju američko tržište, prodato je 12 031 vozila, što je razumljivo jer Alfa Romeo dugo nije bio aktivan kao brend na ovom tržištu. Giulia je počela da se prodaje u januaru dok je Stelvio postao dostupan u julu mesecu.

Serđo Markioni je 2014. otkrio plan koji je predviđao prodaju na globalnom tržištu od 400 000 jedinica do 2018. godine uz proširenje ponude na 8 modela. Ipak 2016. godine smanjili su ciljanu brojku i odložili kompletiranje game od 8 modela do sredine 2020. godine.

Text: I. Jankovski

Slični tekstovi

Komentari