Menu

2019 Alpina XD3 – Krosover koji je BMW odbio da napravi

2019 Alpina XD3 – Krosover koji je BMW odbio da napravi

Alpina je danas otkrila projekat pod nazivom XD3 koji se bazira na krosoveru BMW X3. XD3 pogoni prerađena verzija BMWovog dizel motora sa četiri turbo punjača koji isporučuju 388 konjskih snaga i čak 770 nm kroz osmostepeni automatski menjač do unapređenog xDrive pogona na sve točkove.

Na stranu masivna snaga XD3 je dobio i elektro-podesivo sportsko vešanje kao i elektronski “slip” diferencijal. U standardnoj opremi su felne od 20 inča dok su 22 inča moguća dodatna oprema.

Što se performansi tiče do stotke ubrzava za samo 4.6 sekundi, dok je maksimalna brzina 266 km/h. Neverovatnim performansama praktično je preskočio dizel konkurenciju kao što je Macan Diesel S.

Zanimljivo je da Alpina trenutno ne nudi XD3 sa dizel šestakom i četiri turba u varijanti vozila sa volanom na desnoj strani. U te automobile biće ugrađen dizel šestak kog pojačavaju “samo” dve turbine i koji proizvodi 333 konjske snage. Predpostavlja se da je problem “upakovati” preostala dva turba pod haubu.

U Alpini porudžbine zakazuju za drugi kvartal ove godine, dok prvi vlasnici isporuku svojih monstruma mogu očekivati početkom naredne godine.

Text: A. Kušljić / roadandtrack

Slični tekstovi

Komentari