Menu

15 najbolje dizajniranih izduva

15 najbolje dizajniranih izduva

Svi volimo da vidimo lep izduv na automobilu i često ih komentarišemo, što je krajnje čudno.  Tako sićušan detalj u odnosu na kompletan automobil, a svima veoma važan. Mi smo izabrali neke od najlepših, najinteresantnijih ili najluđih rešenja za ove, svima nama, jako bitne cevke.

Lamborghini Sesto Elemento

U prevodu, “Šesti Element“ je jedan od najinteresantnijih Lambovih automobila, pa samim tim, za očekivati je da ima neko interesantno rešenje za izduv. Verovatno vam je teško da ga ugledate na prvi pogled jer se ne nalazi na uobičajenom mestu već morate podići pogled sve do spojlera ispod kog se nalaze dve triagonalne cevke usmerene ka gore.

Dodge Viper

Vajperovi bočni izduvi možda nisu najbolje rešenje po ljude u kabini, ali je svakako jedno od lepih dizajnerskih rešenja. Duge cevi zauzimaju prostor sajtni izbacujući izduvne gasove ovog masivnog 8-litarskog V10 motora.

Apollo IE

Ovaj automobil je ceo u nekom vanzemaljskom fazonu čak i odnosu na druge automobile iz hypercars segmenta, pa ni auspuh ne zaostaje. Poseduje trostruki izduv koji ne liči ni šta što možete da vidite svakodnevno na ulicama.

Lamborghini Veneno

Lambova ultra-ograničena serija bazirana na Aventadoru je čisto remek delo dizajna. U skladu sa tim, izduv dolazi u četvorostrukom obliku u nekakvoj trodimenzionalnoj kutiji. Suludo, zar ne?

C1 Corvette

Izduv na prvom Corvette-u prolazi kroz samu šasiju automobila umesto da ide ispod nje. Pedesete godine su dekada interesantnih dizajnerskih rešenja, a ovo je jedno od tih umetničkih.

Fisker Karma

Ovaj automobil je bio hrabar pokušaj da se napadne tržište luksuznih hibrida, dizajniran od strane čoveka koji je dizajnirao Aston Martin. Dok su bočni izduvi ostali zapamćeni automobil i nije jer projekat nije zaživeo.

Dodge Lil‘ Red Express

Ovo je ono po čemu pamtimo američke filmove. Ovde je jednostavno sve kul, pa i ovi ispolirani, hromirani izduvi koji izgledaju tako da je prosto neverovatno da su izašli u ovom obliku direktno iz fabrike.

Koenigsegg Regera

To što vidite u sredini to zapravo nije izduvna cev, verovali ili ne. Pokušajte da je pronađete… Ne vidite? Ok, pomoći ćemo vam.

Dakle, radi se o ovim “perajima“ koja su napravljena u saradnji sa Akrapovičem kako bi se dobilo na “downforce-u“. Jednom rečju – ludilo.

Lexus LFA

Ne samo što zvuči brutalno (na čemu se moramo zahvaliti Yamahi), već i izgleda isto tako u svom trostrukom obliku. V10 zvuk je samo šlag na torti.

Mercedes-Benz SLR McLaren

SLR McLaren je jedan veoma vulgaran Mercedes baš zbog toga što mu je završetak izduvnih cevi veoma blizu motora. Kraći put znači da ima jako malo mesta za prigušivače, što znači više zvuka, što znači više radosti. Nije lociran tačno ispod vrata tako da nema bojazni da će vam progoreti pantalone.

Pagani Zonda

Ako znate išta o automobilima znate da je Zonda jedan automobila sa najboljim zvukom na svetu. Za takav zvuk su zadužene četvorostruke cevi koje više izgledaju kao nekakvo naoružanje.

Ferrari F40

Jedan od najboljih superautomobila ikada, F40 poseduje 2.9 litarski twin-turbo V8 motor sa 478 konja. Kombinovano sa malom masom vozila bio je jedan od prvih drumsko-legalnih automobila koji dostižu brzinu od 320km/h. Zvuk iz ovog trostrukog izduva je bio podjednako brutalan.

Porsche 918 Spyder

Porsche je na ovaj način uspeo da uštedi na težini i poboljša aerodinamiku. Motor iz ovog modela potiče iz trkačkog RS Spydera tako da i zvuči više kao trkački nego putnički automobil.

TVR Sagaris

TVR je jedan od onih automobila koji zahtevaju veoma iskusnog vozača kako bi ostao na putu i išao isključivo pravo, ali to ne čini ljude manje ludim za njim. Na to utiče i ovaj ludi dizajn izduvnih topova.

Evolve Volvo C30 Concept

Zaista šteta što je ovo ostalo na nivou koncepta. Izduvi pored samih farova? Kupljeno! Šta tek reći za dimenziju guma i 507 konja?

 

Izvor: roadandtrack

Slični tekstovi

Komentari