Menu

10 modela nastalih iz neobičnih saradnji auto proizvođača

10 modela nastalih iz neobičnih saradnji auto proizvođača

Proizvođači su nas navikli u poslednje vreme na udruživanje snaga, razne joint-venture kombinacije. Ostalo je veoma malo samostalnih proizvođača poput Mazde, pa je gotovo nemoguće stvoriti pozitivno finansijsko poslovanje bez saradnje sa ostalima. Ipak i u takvoj atmosferi znaju da nas iznenade a mi ćemo se podsetiti i nekih modela iz prošlosti.

Honda Passport

Passport je jedan od nekoliko automobila za koje je Honda otkupila licencu od Isuzu-a. Passport je zapravo rebrendirani Isuzu MU (Ili Rodeo, imao je dosta naziva u zavisnosti od tržišta) s tim što se ovaj proizvodio u Indijani, SAD. Ovaj model je nama poznatiji pod nazivom Frontera za koju je Opel kao i Honda otkupio licencu.

Mercedes-Benz SLR McLaren

Iako su sada McLaren i Mercedes odvojeni takmičari kako na putu, tako i na stazi, u jednom trenutku su udružili snage kako bi napravili automobil – SLR McLaren. Mercedes je posedovao 40% udela McLaren-a ranih 2000-ih i tako je nastao ovaj super-GT sa masivnim i moćnim V8 motorom i “Lambo“ vratima.

Alfa Romeo Arna

Arna je nastala ranih 80-ih kao rezultat kolaboracije između Alfe i Nisana. Alfa je beležila gubitke u to vreme i bio im je potreban mali hatch kako bi se takmičili sa Golfom. Nadali su se da će im Nisan pomoći da brzo i jeftino proizvedu kvalitetan automobil za svoje tržište. Karoserija se proizvodila u Japanu dok se ostatak automobila sklapao u Napulju.

Aston Martin Cygnet

Dok su ostale saradnje sa ovog spiska malo čudne, ova je verovatno najčudnija od svih. Zaista neobjašnjiv potez Aston Martina sa svom tradicijom koju je gradio godinama da ulazi na tržište ovakvih automobila iz čista mira. Možda bi donekle bilo razumljivo da su prvo probali da naprave neki luksuzni sedan, ili SUV što je sada popularno, oni su krenuli odmah na mikro-automobile. Besmisleno. Ako niste prepoznali, u pitanju je Toyota iQ.

Fiat 124 Spider

Ako ste kompanija koja traži da pozajmi platformu za sportski automobil, niko vas neće osuditi za to što ste izabrali Mazdu. Novi MX-5 je apsolutno spektakularan automobil sa svojom malom težinom i predivnim upravljanjem. Ipak, ne možemo reći da je Fiat kompanija za koju smo očekivali da će sarađivati sa Mazdom.

Infiniti QX30

Nisanov luksuzni brend Infiniti ne beleži baš najsjajniju prodaju u odnosu na Audi i Mercedes. Isto tako, bilo im je potrebno da privuku pažnju mlađe publike. Rešenje su videli u crossover SUV-u koji bi donekle mogao da se smatra i za klasičan hatch. Umesto da razvijaju svoju platformu ili da je pozajmljuju od Nisana, izabrali su bolje rešenje. Preuzeli su skoro sve od Mercedesa GLA, pa čak i dobar deo enterijera. Preporuka za ovaj model!

Kia Elan

Ovaj automobil se zove isto kao i Lotusov Elan pa čak i izgleda isto kao poslednja generacija Lotus Elana, ali ispred Elan stoji Kia. Zašto? Nakon što je Lotus završio proizvodnju Kia je rešila da otkupi licencu za ovaj model i proizvodila ga sve do 1999. godine.

Pontiac Vibe

General Motors je pre ovog modela pokušao nešto sa Gea Prizm modelom i nije uradio ništa. Nakon toga dolazi još jedan podjednako neuspešan projekat, ovaj put u saradnji sa Toyotom, s tim što se Toyotin model zvao Voltz. Proizvodili su ih zajedno u fabrici u Kaliforniji koja je sada u vlasništvu Tesle. Ova saradnja nije dugo potrajala.

Toyota iA

Fiat nije jedina kompanija koja zove Mazdu u pomoć kada im treba dobar automobil. Toyota je od Mazde pozajmila Mazdu 2 i napravila vrlo male, skoro neprimetne razlike spolja. Izgleda da je ovo bio dobar potez Toyote jer im prodaja u SAD ide solidno za sada.

Volkswagen Routan

Ovo je jako zanimljiva saradnja ako uzmemo u obzir da VW retko kada pozajmljuje bilo šta za svoje modele, osim ako nije proizvodnja unutar njihove grupacije. Pretpostavimo da su došli do računice da im se ne isplati da izvoze neki od svojih modela na tržište Severne Amerike i prilagođavaju ih nešto drugačijim potrebama i zahtevima kupaca, tako su napravili saradnju sa Chryslerom i rebrendirali njihov model Town & Country.

Izvor: roadandtrack

Slični tekstovi

Komentari