Menu

PetrolHeads & Autokomerc Challenge: Knauf vs Mišeluk 0:1

PetrolHeads & Autokomerc Challenge: Knauf vs Mišeluk 0:1

Da su čelnici Formule 1 bili u prilici da pogledaju ovu trku, mislim da bi momentalno svih 10 učesnika premestili u svoj šampionat, jer se zaista ne sećam kada sam poslednji put gledao uzbudljiviju trku od ove. I ne samo ja, već svi mi koji smo bili tamo.

Dve tuning škole, dve tradicije: Knauf i Mišeluk, odmerili su svoje vozačko umeće na karting stazi Autokomerc proteklog vikenda. Jbm li ga odakle mi ideja da ovo organizujem – valjda su prethodna dva eventa uticala na to – da bude karting takmičenje palo mi na pamet posle jurnjave sa Plavim, Igorom i VRsix-om prethodnog vikenda na Adi Huji, a da budu Knauf vs Mišeluk zaslužni su SpeedHuntersi koji su ih susreli u Šimanovcima sedam dana ranije, doduše u njihovim automobilima. Mix ta dva događaja izrodio je treći o kojem upravo čitate.

_MKP9530

Elem, organizacija je bila iznenađujće laka. Autokomerc je bio vrlo kooperativan i ustupio je stazu. Tokara je u Stiker Planeti izradio dresove. Formiranje timova prepustio sam samim učesnicima: Plavi je bio zadužen za reprezentaciju Knauf, dok sam najvećeg brata među sestrama i najveću sestru među braćom, Zoranu LP zamolio za tim Mišeluk uz podršku Bokija Zeljkovića koji zbog obaveza na Medicinijadi (to je onaj skup studenata medicine koji se organizuje u Crnoj Gori, gde budući doktori piju, provode se i jure buduće koleginice) nije mogao da se posveti misiji selektora u potpunosti.

Timovi

_MKP9511

Knauf je vrlo brzo formirao tim (Plavi, Igor Sviderski, Nebojša Vuković, Mačak, Boža), ali je posle dva dana od prijave napravljena izmena – umesto Nebojše koji je morao na put prijavljen je najbrži biciklista mešu tjunerima, i najveći tjuner među biciklistima, neprikosnoveni Aleksa Marić.

Ništa manje brzi nisu bile ni tradicionalno spore Lale: Husa, Rosi, Muhi, Joca i Milan su selektirani u prvu petorku i tako je ostalo do kraja.

Mišeluk

Atmosfera

Malo ću da iskarikiram, al bilo je otprilike ovako: Plavi naravno nije izdržao i već je prvog dana počeo da bocka Garije, Joca je na fejsu dodatno podgrejao strasti objavivši status da dolazi u Beograd da objasni Begešarima kako se vozi karting, Zorana je brinula da svi budu dobro i da se niko ne povredi, Miloš VRsix se nervirao što Autokomerc kafić nema veliko Zaječarsko već samo mali Amstel, Bojan je dva dana pred event najavio da ima informaciju da se među Beograđanima nalazi i aktivni profi karting vozač čime je legitimitet celog takmičenja doveden u pitanje i da će uložiti pismenu žalbu organizatoru takmičenja ako se ova informacija ispostavi kao tačna; Đorđu (našem kolegi iz PH koji se povremeno uključuje u naše aktivnosti) do subote nije bilo jasno zašto se na karting stazi voze trke ubrzanja.

_MKP0021

Propozicije Takmičenja

I ovo smo pojednostavili – svaki tim ima pravo na po pet krugova kvalifikacija gde se na osnovu najboljeg ostvarenog vremena pravi startna lista. Dakle, tokom kvalifikacija nismo hteli da mešamo timove sa ciljem da izbegnemo bilo koji pokušaj opstrukcije tokom vožnje.

Trku su vozili svih 10 takmičara istovremeno, bodovali smo po sistemu Formule 1 kako bi imali pobednika: i pojedinačno i ekipno. Da rezimiram – trka je bila prava trka, a ne vožnja od 10 minuta pa ko napravi najbrži krug.

_MKP9621

Kvalifikacije

Pred sam događaj znali smo da su uglavnom svi oko 60 sekundi po krugu (rekord staze 54 sekunde), ali da ima i par pojedinica koji mogu i ispod minuta.

Prvi su na stazu izašli momci iz tima Mišeluk i odmah uneli nemir. Nemanja, do tada skoro pa neprimetan, vozi najbži krug za 56,776 sek a odmah za njim i Joca sa 59,057. Ostala trojica su na 60 sekundi.

Knauf, blago uzdrman ovim nokdaunom, uzvraća istom merom: Boža 56,602 sek (1 desetinka brže od Nemanje!), Mačak 58,995 sek, Plavi 59,451 sek, Aleksa i Igor 60,…

IMG_2707

Već tada postaje jasno da će jednočasovna planirana zajebancija postati rimejk epskih dulea Džejmsa Hanta i Nikija Laude, Mihael Šumahera i Dejmona Hila, Sene i Prosta, koju će voditi Boža i Nemanja, ali i ostali članovi timova jer se ispostavlja da je poredak na startu takav da je redosled: 1.Knauf 2Mišeluk 3.Knauf 4.Mišeluk… i tako do desete pozicije.

Trka

Dvojica prvoplasiranih sa treninga su krenuli silovito, ali je na smom startu Nemanja pretekao Božu i zauzeo prvu poziciju. Jbg, težina je presudna stvar u kartingu ako znaš da voziš, a kakva je razlika u kilaži bila između dva tima može Tokara da potvrdi jer smo kod naručivanja dresova za timove za Knauf uzeli 2 kom XXL i 3 kom Xl dok su Gariji mahom bili u L veličini.

IMG_2789

Elem, da se vratim na trku – iako teži, Boža nije popuštao i započinje borba ravna duelu Šumahera i Hakinena – razlika između Nemanje i Bože oscilovala je od 0 do 50 cm! Bukvalno nije bilo šanse da se Nemanja odlepi, ali ni da ga Boža prestigne jer je konfiguracija staze takva da je to bilo nemoguće.

_MKP0059

Čukanja i gurkanja na stazi između njih dvojice, izletanja pojedinaca pozadi u poretku, driftovanja po krivinama, pratila su frenetična skandiranja na tribinama uz neprestanu ciku i vrisku jer je zaista bilo toliko uzbudljivo da smo se svi uspalili nervozno iščekujući poslednji pravac u poslednjem krugu kada je Boža imao šanse da pokuša obilazak. Ništa manje uzbudljivo nije bilo ni na ostalim pozicijama jer je svako sebi našao para iz kontra tabora pa se surova borba odvijala iz kruga u krug.

_MKP0004

Promukog glasa i potpuno isrcpljeni ušli smo i u poslednji krug gde je Nemanja junački uspeo da zadrži prvu poziciju uspevajući da izdrži sve Božine pokušaje preticanja. Koliko je trka bila dobra govori i podatak da su tokom trke svih desetoro vozili po krugu ispod 60 sekundi pa su se najbrži krugovi kretali u intervalima od 57 do 59 sekundi.

_MKP9790

Poredak i nagrade

Finalni poredak izgledao je ovako:

  1. Nemanja Muhi Pavlović (Mišeluk)
  2. Božidar Popović (Knauf)
  3. Milan Maksić (Mišeluk)
  4. Aleksa Marić (Knauf)
  5. Slađan Crnjanin (Mišeluk)
  6. Aleksandar Kušljić Mačak (Knauf)
  7. Milan Plavšić Plavi (Knauf)
  8. Husein Husa Itović ( Mišeluk)
  9. Jovan Majstorović (Mišeluk)
  10. Igor Sviderski (Knauf)

Momenat proglašenja pobednika i dodele nagrada obeležio je spoznaj organizatora (moja malenkost u ovom slučaju) da je potpuno zaboravio da obezbedi nagrade pa se po brzom postupku pristupilo improvizaciji: umesto pehara i čekova pobednik je dobio veliku flašicu Amstela, drugoplasirani malu flašicu Hajnekena, trećeplasirani flašicu gustog soka.

IMG_2957

Ono kao za kraj

Ne mogu da kažem da je Mišeluk pobedio jer ne mislim da je ovo kraj, pa ću reći da je poveo sa 1:0. Sad kada su se utisci slegli vreme je da se polako krene u pripremu revanša, tj drugog poluvremena ovog dvoboja večitih.

Feedback od strane učesnika je da odavno nisu imali bolju zajebanciju. Mislim da je publika uživala jer je trka zaista bila dobra. Nama iz organizacije je bilo super jer su svi bili zadovoljni, a uz to smo se lepo i zabavili. Pred sam razlaz, ekipa Knaufa rešila je da se nas povede na večeru pa smo na kraju zaglavili kod Steve u Steku na vrhunskom roštilju i neki na zaječarcu.

U ime PH ekipe hvala svima na nezaboravnom provodu. 

Tekst: Zoran Glavaški, Photo: Milan Kole Kostić & Miloš VRsix.

A evo i fantastičnih fotkica Koleta i Miloša…

_MKP0105_MKP0047_MKP0055_MKP9590_MKP9620_MKP9663_MKP9671_MKP9685_MKP9690_MKP9718_MKP9737_MKP9780_MKP9811_MKP9966IMG_2689IMG_2703IMG_2804IMG_2806IMG_2807IMG_2932IMG_2941

 

Slični tekstovi

Komentari