Menu

Ludilo u najavi: Autoslalom, Sezona 2018

Ludilo u najavi: Autoslalom, Sezona 2018

Ako je sudeći po onome šta se priča i koliko se zakuvava po društvenim mrežama, sledeće sezona Autoslaloma ima da pršti za sve pare. Gde ima dima ima i vatre, a mi iz PH smo tu da dolijemo ulje da se vatra još više rasplamsa.

A sve je krenulo da se kuva još tokom leta ove godine kada je odvožena prva trka na Bukulji, posle koje se proneo glas da će sledeće dve takođe biti istog koncepta kao i prva, tj brdski autoslalom, što se na kraju i desilo.

Ceo koncept brdskog autoslaloma izazvao je poprilično interesovanje iz dva jednostavna razloga:

Prvi, što se ne vozi po parkingu ili krugu neke fabrike i ni najmanje ne liči na ispit spretnosti i ostale tipove vožnje između čunjeva već se vozi po klasičnim brdskim stazama koje su dodatno otežane čunjevima, kapijama i šikanama

Drugi, što je SAKSS povukao vrlo mudar potez i dozvolio svim entuzijastima i uličnim trkačima da se serijskim i tuning autima uz minimalne troškove oprobaju u zvaničnom šampionatu Srbije u autotrkama

Da se dobar glas daleko čuje potvrdilo se kroz nekoliko novoformiranih grupa po društvenim mrežama gde je pokrenuta debata (i ložana) pred predstojeću sezonu, ali i kroz nekoliko nezvaničnih sastančenja gde su budući zainteresovani takmičari počeli da prikupljaju informacije iz prve ruke o onome što ih očekuje u prvoj takmičarskoj sezoni.

Da ne bude u fazonu tresla se gora rodio zec, pa da sada prenesemo info da se već na prvoj trci očekuje oko 100 takmičara umesto dosadašnjih 30-ak koliko se uglavnom pojavljivalo, ono što već sada možemo da najavimo je da se očekuje barem 20-ak novajlija na već postojeći broj.

Ako su tvrdnje tačne, a ajd da kažemo da je velika verovatnoća da jesu, najveći deo novajlija dolazi iz redova uličnih trkača, ali i sa trka ubrzanja. Sa nekom dozom najveće sigurnosti možemo da najavimo crvenu Toyotu MR2 prve generacije za čijim volanom će sedeti Max, zatim je tu već poznati Plavšić sa trka ubrzanja u svom Kadettu GSI, tu je i Marko Krstić sa Reno Clio RS, zatim Bojan Novaković sa Fiat Seicento, pa Filip GSI, ali ne sa GSI već Yugom 1.3, zatim Dušan Barjaktarević sa Hondom Civic…

Da nam svima ne bude dosadno, neko negde spomenu i Dedu sa Audijem S3, a Deda spomenu i neki Nissan GTR.

Šuška se da će se priključiti i Caja sa pežoom 106 1.4, ali i Andra, čuveni Andreti sa Reno Kango(???). Od poznatih sa 402m, al sa iskustvom iz kartinga tu je i Boždar Popović šampion klase 16 sa Alfom 147 dizlo, koji tu i tamo kroz poruku provuče da će verovatno makar jedan slalom overiti.

Kada je stara garda slaloma u pitanju, svi verujemo da će Boban braniti trostruku titulu šampiona Srbije u Saxo VTS, da će mu Peja dahtati za vratom u svom Cliu, sa sve Sadovskim u istoj klasi i sličnom Clio RS, da će opet svima u vrhu generalnog muku živu praviti Milan Janjić u Pezou 206 RC. Još ako na sve to Srđan Petrov reši problem guma na svojoj Astri ili u još boljoj varijanti u nekoj 2.0 Corsi gsi eto ludila već u klasi 6.

Da ne zaboravimo staru kajlu slaloma, nadaleko čuvenog Glišu iz Aranđelovca u C2 VTS bez koga slalom danas ne bi bio tu gde jeste, ali i nezgodnog Zeku koji je nam je svima ove godine nabijao komplekse sa skoro pa fabričkim Yugom 55.

I sve ovo što pobrojasmo ovde uglavnom je u klasi serijskih i sprint auta tj auta koje nemaju trkačku homologaciju, dok su Benzinac i Andrija već poznati tandem boraca u sport klasi tj klasi trkačkih vozila.

Na sve to gosti iz Bosne rekoše da će biti češći, pre svih Sikima sa 106-icom koji nas je sve pocepao ko siroma gibanicu jesenas na Tari, iako je tada prvi put u životu video stazu.

Beogradska, Užička, Bajinobaštanska i Aranđelovčanska škola autoslaloma ukrstiće vozačke veštine u sezoni 2018, a uz malo gurke nadamo se i po koji grad sa trkačkom tradicijom, pre svih periferija Mišeluka poznata pod imenom Novi Sad. Na koliko frontova i gde će se ove borbe voditi još uvek nije precizno definisano, ali verujemo da će i ta misterija uskoro biti rešena. Ono što verujemo je da su Bukulja i Tara neminovne, a da li će se i neki beogradski kup zavrteti, ostaje da se vidi.

U narednim nedeljema, mi iz PH ćemo se potruditi da vam što više približimo ovu disciplinu koja preti da postane totalni hit naredne sezone, a svima vama koji ste zainteresovani da se oprobate stojimo na raspolaganju za dodatne informacije

Tekst: Z.Glavaški; Photo: M.VRsix

Slični tekstovi

Komentari