Menu

Sezona Trka i Skupova 2018

Sezona Trka i Skupova 2018

Ako se po jutru dan poznaje, ljubitelje automobilizma čeka više nego dobra sezona. Sportski auto i karting savez Srbije (SAKSS) je već objavio svoj preliminarni kalendar, dok smo se mi iz PH latili posla pravljenja kalendara tuning i styling skupova.

Kada je SAKSS u pitanju, fokusiraćemo se na „hobi“ sportove koji su pri ovom savezu, a koji zahvaljujući upravo njima pružaju mogućnost „amaterima“ da u serijskim autima učestvuju u zvaničnom šampionatu Srbije.
Pod „hobi“ sportovima podrazumevamo: Trke ubrzanja 402m, Drift i autoslalom.

Trkačka sezona ove godine počinje upravo autoslalom: prva trka se vozi već 17.og Marta u Beogradu na sajmu. Za razliku od prošle godine kada je slalom sezona imala svega tri trke, od čega dve u Aranđelovcu, ova će imati 5!
Posle već pomenute prve trke u Beogradu, nastavak sledi u Zrenjaninu početkom maja. Obe trke su nove u kalendaru i najavljene su kao izuzetno brze. U junu se voze još dva slaloma, ovaj put brdska slaloma, od kojih je prvi na kultnoj Bukulji pokraj Aranđelovca, dok se druga vozi u Beogradu, najverovatnije na Kosmaju.
Imajući u vidu da je prošle godine prva trka vožena tek u avgustu, sada je već jasno da će već do letnje pauze takmičari u slalomu imati popriličnu kilometražu za sobom. Sezona slaloma se zatvara krajem avgusta kada se vozi još jedan brdski slalom, ovaj put na Tari.

Dakle, da sumiramo slalom – dve brze trke na ravnom + tri brdske u 2018. S obzirom da je moguće voziti serijski automobil, da je licenca 2.000 dinara, startnina 1.500 dinara, ne treba da čudi što je slalom napravio najveće interesovanje u zimskoj pauzi, a ako je verovati najavama, ove godine će se između čunjeva vrteti barem 50-ak vozača.

Trke ubrzanja 402 metra – prošle godine imali smo dva Osijeka koji su se bodovali za Srpski šampionat, i dva Ušća, jedan u julu i jedan u avgustu. Ove godine situacija je sledeća: vozi se tri vikenda, svakim vikendom 2 trke. Dakle 6 trka koje bi kalendaru trebalo da se održe: prve dve trke u Kovinu (aerodrom) drugi vikend u maju, treća/četvrta trka ponovo u Kovinu sredinom juna, dok je tradicionalno Ušće rezervisano za prvi vikend septembra.

Kakva je situacija sa 402m šampionatom: najavljene su nove (više) mere bezbednosti u vidu automobilskih kaciga (protekle sezone mogle i bajkerske), šampionat se neće bodovati za region što smanjuje šansu gostiju iz inostranstva, nepoznanica je kakva je staza pista u Kovinu, ali svi pozdravljamo što više ne zavisimo od zatvaranja saobraćaja u centru grada i što idemo na pistu, a ne u grad. Dodatno iskušenje za vozače biće da li odabrati tradicionalne trke u Osijeku ili ostati u Beogradu ako se trke u septembru preklope. Licenca je i ovde potrebna, košta 4.000 dinara, startnina bi trebalo da ostane ista – 30 evra po trci, odnosno 60 evra vikend.

Drift – prošle godine dva Čačka i jedno Valjevo odmeniće po jedan Čačak i jedno Valjevo, ali i dve dodatne trke čija se potvrda termina i lokacije očekuje. Ako sve bude po planu, početak sezone biće drugog vikenda maja, da bi se dve nedelje kasnije Drift žurka preselila u Čačak. Posle junske pauze sledi Valjevo u julu, dok bi se sredinom avgusta šampionat završio trkom čija se potvrda termina i lokacije očekuje.

Sva tri navedena prvenstva PH će pratiti i naravno izveštavati.

Fan Clubovi, Tuning & Styling skupovi

Tradicija održavanja skupova po mesecima će se velikim delom ponoviti i ove godine, a ono što očekujemo je da napravi bolja organizacija po pitanju termina održavanja skupova, kako se ne bi ponovila situacija iz septembra ove godine kada je u istom danu organizovano 5 skupova. Sezona je već otvorena redovnim okupljanjem svakog petka BMW Cluba Serbia kod hotela Corwn Plaza (ex Inter). Prvi veći skup koji će okupiti više automobilskih brendova očekuje nas već 21.januara kada se u Nišu održava humanitarni skup u organizaciji BMW Fan Cluba i Adrenalin-a.

Za sada draft verzija ostatka godine izgleda ovako:

  • April: Seat skup 22.April Zemun; Lowheels Loznica (čekamo datum)
  • Maj: 13.maj Independent Zemun; 19.Maj Blood Orange na Paliću; SpeedHunt Team (čekamo datum)
  • Jun: 3.jun Tuning club Sabac; 24.Jun North Side Subotica
  • Jul: Major Team Vranje (čekamo datum); CTC Overtake Inđija (čekamo datum)
  • Avgust: BMW Klub ///M Šabac (čekamo datum)
  • Septembar: 9.septembar BMW Fan club Leskovac, a čekamo septembarske datume od Adrenalin, Corrado&Scirocco Day, American club…

I za kraj da dodam ono što smo pre neki dan i najavili: PH će organizovati VOŽNJU do Rumunije tj. do Transfagarašana, kultnog planinskog prevoja na Karpatima. Da ne detaljišem sada, evo linka teksta koji smo objavili tim povodom juče… LINK

Za sada toliko, do finalnog kalendara skupova kada ćemo imati preciznije termine i informacije od ostalih klubova, spremajte vaše mašine za prve trke/ skupove…

 

 

Text: Z. Glavaški

Slični tekstovi

Komentari