Menu

Formula Student – Uzbudljiva sezona Drumske Strele

Formula Student – Uzbudljiva sezona Drumske Strele

Tim studenata Univerziteta u Beogradu i ove godine je predstavio novu formulu, sa kojom je učestvovao na tri Formula Student takmičenja, u Italiji, Češkoj i Nemačkoj.

Prvo takmičenje, u Italiji, održano je na stazi Rikardo Paleti (Riccardo Paletti), u mestu Varano de’ Melegari. Uz sjajan plasman na početku, i dobra vremena na ubrzanju i osmicama, pri vožnji autocross-a pojavio se problem sa motorom koji je sprečio Drumsku Strelu da se takmiči u trci izdržljivosti.


Slika 1. “Drumska Strela 2017” na stazi Rikardo Paleti
Po povratku u Beograd odmah krenuli sa radom, i zamenili motor onim sa formule iz 2015. Uz dodatna testiranja pred Češku, uputili su se konačno ka Autodromu Most. Odličan start, disciplina za disciplinom, malo sreće sa vremenom i postavljena su dobri rezultati u svim dinamičkim disciplinama. Bilo je dosta vremena za testiranje, a „Drumska Strela“ je pretposlednjeg dana takmičenja bio prvi tim koji je završio trku autocross! Sve je bilo spremno za veliku trku izdržljivosti sutradan.


Slika 2. Trka izdržljivosti u Češkoj, vozač Igor Gočanin
Kao što neki od vas već znaju, trka izdržljivosti sastoji se od 2 dela: ukupno pređena razdaljina iznosi 22km, voze 2 vozača, koji se menjaju nakon 11km. Konfiguracija staze u Mostu je postavljena tako da je bilo 22 kruga. Prvi vozač je već u drugom krugu spustio vreme za 4 sekunde, pa nakon toga još 2, pa jednu, da bi se ustalio i ostatak trke odvezao konstantnim tempom bez ijednog porušenog čunja i kaznenih poena.


Slika 3. Trka izdržljivosti u Češkoj, vozač Nebojša Milić
Nakon zamene, iskusniji vozač, sa dvogodišnjim stažom u Formula Student trkama postigao je još bolje vreme i približio se završnici trke. Ogromno ushićenje zgasnulo je u trenutku kada je formula stala na 19. krugu od ukupno 22. Razlog ovome bio je u tome što se istrošio deo na kočnom sistemu. Kupovni delovi su se pokazali kao prepreka osvajanju bodova na najznačajnijoj disciplini.

Ipak, trka sa vremenom se nastavila i van staze. Sutradan su pošli na najveće Formula Student takmičenje, koje se održava u Hokenhajmu (Nemačka), na stazi Formule 1. U roku od 2 dana nabavili su nove delove, zamenili i osposobili vozilo za stazu.


Slika 4. Hokenhajm 2017, photo by Klein, FSG2017
120 najjačih timova iz celog sveta došlo je da odmeri svoje snage na ovoj stazi. Uz neverovatnu konkurenciju, „Drumska Strela“ se istakla na stazi već u prvim danima takmičenja. Srpska formula je završila svaku disciplinu na vreme, što u vremenskim okvirima predviđenim za to nije nimalo lako kada se uzme u obzir broj timova koji nastupa u svega nekoliko dana. Takođe, na Design Event-u je pohvaljen koncept vozila od strane sudija, a pogotovo aero paket koji je ocenio aerodinamičar iz tima Formule 1.


Slika 5. Trka izdržljivosti, vozač Nebojša Milić
Konačno, sve nade su položene u najvažniju trku, trku izdržljivosti. Poslednji dan takmičenja, poslednjeg ove sezone, trebalo je da da pečat višemesečnom  trudu i radu pri projektovanju i izradi ovog vozila. Vrh Hokenhajmskih tribina ispunili su navijači, članovi tima, koji su bodrili svoje vozače na stazi.

Ovog puta vozili su dvojica članova tima, pri čemu je prvi vozač po prvi put endurance trku vozio na ovom takmičenju. Na sreću, to ga nije sprečilo da ostvari odlično vreme, i nakon 9 krugova prepusti starijem vozaču da završi drugu polovinu trke.


Slika 6. Photo by Sidharta, FSG2017
Svaki krug bliži kraju činio se kao večnost, ali je konačno na tabli ispisano da je završeno svih 18 krugova! „Drumska Strela 2017“ završila je trku izdržljivosti!


Slika 7. Kraj trke izdržljivosti u Nemačkoj
Ipak, ovo nije bio kraj za Drumsku Strelu 2017. Nakon 3 Formula Student takmičenja, kolege iz Riteh Racing Team-a, iz Rijeke, organizovali su mini takmičenje na karting stazi u blizini svog grada, za sve timove iz regiona! Okupili su timove iz Beograda, Zagreba, Splita, Ljubljane i Maribora, u manifestaciji pod nazivom „FS Alpe Adria“! Druženje započeto na takmičenjima u Italiji i Nemačkoj nastavljeno je na kartodromu Bura, gde su održane trke ubrzanja, autokrosa i izdržljivosti. „Drumska Strela“ je zauzela drugo mesto, a u trci izdržljivosti je za domaćinom zaostajala čitave 0.3 sekunde, i uz stajanje od 11 sekundi na stazi!


Slika 8. Trka izdržljivosti u Rijeci, vozač Vladimir Šiljković
Na stranu rezultati, FS Alpe Adria je od velikog značaja za budućnost svih timova iz regiona, koji će u narednom periodu učvrstiti veze i razmeniti iskustva kako bi na takmičenja odlazili što spremniji i bolji.


Slika 9. Timovi iz regiona na FS Alpe Adria
Za Drumskom Strelom je još jedna uzbudljiva sezona, a u narednoj ih očekuje još puno izazova i neosvojenih staza koje se spremaju da pokore!

Tekst/Photo: Formula Student Team

 

Slični tekstovi

Komentari