Menu

“Drumska strela” – prvi srpski formula tim

“Drumska strela” – prvi srpski formula tim

„Drumska Strela“ je prvi srpski Formula Student tim, koji čine studenti 8 fakulteta Univerziteta u Beogradu: Mašinski, Tehnološko-metalurški, Elektrotehnički, Saobraćajni, Ekonomski i Šumarski fakultet, Fakultet organizacionih nauka i Fakultet primenjenih umetnosti. U ovom projektu koji traje već šest godina, učestvovalo je 150 studenata, i izrađeno je 5 vozila, koja su se takmičila širom Evrope.

Pre svega, „Formula Student” je najprestižnije svetsko inženjersko takmičenje u kojem učestvuje preko 600 univerziteta iz celog sveta. Koncept takmičenja potiče iz Sjedinjenih Američkih Država, gde je prvi put održano 1979. godine, da bi se osamdesetih godina prošlog veka u trku uključili najveći univerziteti i takmičenje dobilo zvaničan naziv „Formula SAE”. U Evropi je prvi put održano 1998. godine, u organizaciji Udruženja mašinskih inženjera Velike Britanije, gde dobija naziv „Formula Student”. Danas ovo takmičenje okuplja timove iz celog sveta, i pruža priliku studentima da se takmiče na stazama kao što su Silverston i Red Bull Ring. Naravno, da bi došli do toga, studenti prvo moraju da sami isprojektuju i izrade vozilo, obezbede potrebna finansijska sredstva, i pripreme se za takmičenje kako bi otišli na isto. Na samom takmičenju, timovi se rangiraju po bodovima osvojenim u raznim disciplinama, gde su sudije iskusni inženjeri iz sveta auto-industrije i auto-moto sporta.

naslovna

„Drumska Strela” je predstavnik Univerziteta u Beogradu, ali i Republike Srbije na „Formula Student” takmičenjima. Od svog osnivanja, 2010. godine, do danas, tim „Drumska Strela” učestvovao je na 12 takmičenja, i ostvario značajne razultate i u statičkim i u dinamičkim disciplinama. Od toga su najzapaženije 4. mesto u najzahtevnijoj disciplini, trci izdržljivosti, i 9. mesto u ukupnom plasmanu na takmičenju u Češkoj, 2015. godine, koje je našem timu donelo titulu najboljeg tima u regionu. Prošle godine osvojeno je treće mesto u klasi III, za idejni koncept vozila na električni pogon, na čijem se projektovanju radi i ove sezone.

Iz godine u godinu se uvode poboljšanja putem inovacija, upotrebom novih materijala, simulacijama i testiranjima, tako da se ovaj tim može pohvaliti prvim usisom varijabilne geometrije projektovanim i izrađenim na prostoru Balkana, prvim isprojektovanim aero paketom za trkačko vozilo u Srbiji, kao i izradom aero paketa, volana i elemenata za oslanjanje od ugljeničnih vlakana.

Drumska Strela

Drumska Strela

Za sezonu 2017, planirane su manje modifikacije vozila u odnosu na vozilo iz sezone 2016, jer je veći akcenat na formiranju kompletne tehničke dokumentacije, testiranju formule na stazi i obuci vozača. Naravno, glavni ciljevi su ostali isti, sniženje mase vozila i spuštanje težišta, koji sa sobom uvek nose mnoge druge izmene. Ipak,  projektovanje vozila za sezonu 2017 je završeno, i ostaje da nestrpljivo čekamo kada će ono biti predstavljeno!

Slični tekstovi

Komentari