Menu

AMK Extreme Mostar

AMK Extreme Mostar

Svi oni koji nas prate znaju da je jedan od naših ciljeva i predstavljanje automoto klubova i udruženja koja okupljaju fanove i ljubitelje automobilizma. Do sada smo na našem portalu pisali uglavnom o klubovima iz Srbije, ali ovaj put evo i jedne reportaže iz Mostara, koji smo nedavno posetili sa ciljem upoznavanja i predstavljanja tamošnjeg AMK Extreme.

AMK Extreme osnovan je 2015. godine od strane automoto entuzijasta koji su u toj branši 15 i više godina. Klub je osnovan sa namerom da okupi sve ljubitelje autmobilizma kako bi se svest o automoto sportu podigao na viši nivo i to ne samo u BiH već u celom regionu.

Preko 150 članova ovog kluba aktivno se bavi organizacijom trka ubrzanja, tuning&styling skupova,
ali i humanitarnih akcija. Od njih 150, čak 35 je aktivnih vozača na trkama ubrzanja.

Svakako najpoznatiji event koji klub organizuje je Old School Street Race, event koji obuhvata takmičenja u street i drag race-u, takmičenje Styling-u, DB drag-u i DB exhaust-u.

Kakav događaj je u pitanju i koliku popularnost je stekao najbolje potvrđuje činjenica da je na dosadašnja dva eventa koja su održana, od kojih jedan prošle, a drugi ove godine, broj učesnika na trkama prevazilazio 100 automobila, dok je broj posetilaca tokom dva dana vikenda uvek bio veći od 15.000.

Osim vrhunske organizacije, dobrog sadržaja i naravno provoda, jedan od glavnih magneta za privlačenje velikog broja vozača na takmičenju Trka Ubrzanja svakako su i nagrade koje takmičari mogu da osvoje. Tako npr. pobedniku u klasi za osvojeno prvo mesto sledi nagrada od 500 evra, drugoplasiranom 100 evra, dok trećeplasiranom pripada 50 evra. Ono što je važno naglasiti je da su nagrade iste za sve klase pa na taj način ne postoji diskriminacija slabijih klasa niti vozača.

Dodatni faktor za veliki broj učesnika su i pravila takmičenja koja omogućuju da čak i amateri mogu da voze, pa tako npr. kaciga nije obavezujuća, ali ni trkačka licenca. Da, dobro ste shvatili, dovoljno je posedovati vozačku dozvolu i bukvalno sa serijskim automobilom voziti npr. klasu 16 sekundi i uz mešavinu znanja, sreće i iskustva možete otići kući bogatiji za 500 evra i jedan pehar.

Kao što je već gore u tekstu i napomenuto, 35 aktivnih takmičara redovno je na svojim trkama, ali ostalim u BiH i regionu, pa tako već dve godine za redom AMK Extreme beleži zavidne rezultate u klupskom šampionatu Trka Ubrzanja:

  • 2016.god: 1.mesto u BiH i 2.mesto u regiji
  • 2017.god: 2. mesto u BiH i 3.mesto u regiji

Da AMK Extreme Mostar za ovako kratko vreme postane prepoznatljiv brend na prostoru exYU kada je Street Race u pitanju, zaslužni su svi članovi kluba, počevši od predsednika Daniela Vidovića zvanog Žuti, preko udarnih pesnica kluba poput Gorana Krešića, Jožefa Ambruža i Dalibora Ostojića pa sve do neizbežnog Benjamina Palikuće, najzasluđnijeg za gostovanje PH u Mostaru.

Za funkcionisanje kluba na vrhunskom nivou potrebna su naravno i određena finansijska sredstva, a to je momenat kada se klub oslanja na nesebične sponzore: restoran Charisma, grill Gladne Oči, noćni klub Golden PUB, ali i mnoge druge…

Sa prelepog vikenda u Mostaru vratili smo se Beograd bogatiji za nove prijatelje, vožnje u odličnim automobilima, ponekom check-inu sa kultnog Starog mosta na Neretvi, ali i uz veliku želju da što pre budemo deo atmosfere na sledećim Old School trkama koje se planiraju za leto 2018.godine, a čiju najavu ćemo pravovremeno preneti svima vama na našem PH portalu.

Text/ Photo/ Video: Z. Glavaški / Jankovski Photography / N. Dragorajac

Slični tekstovi

Komentari